Hirdetés
Madártej - Egészségséfünk receptje

Madártej - Egészségséfünk receptje

A madártej az egyik kedvenc édességem. Nemcsak gyermekkoromat idézi, hanem már mostani ízlésemet is tükrözi egy kis változtatással. Azért az alap, a klasszikus madártej.

Hirdetés
Hirdetés

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 4 egész tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj (ha lehet cukorban eltett)

Madártej - Egészségséfünk receptje

Én úgy szoktam kezdeni, hogy a 4 tojás sárgáját kikeverem a cukorral és a citrom héjával, majd csomómentesen belekeverem a lisztet. Ezt utána felöntöm lassan a tejjel, hogy sima maradjon. itt tényleg ügyelni kell rá, hogy csomómentes legyen. Elkezdem felforralni. Közben a tojás fehérjét nagyon kemény habbá verem. Ha a tej kicsit forr és sűrűsödik, le lehet venni a tűzről. Innentől kezdve két utat is választhatunk. Vagy kiöntjök a tejet egy tálba és beleszaggatjuk kanállal a habot, vagy  - én ezt szoktam – nagyon kis lángon hagyom a tejet, kanállal beleszaggatom a habot, lefedem, elzárom alatta lángot, és hagyom kicsit a gőzben „főni”. Langyosan, hidegen, melegen egyaránt finom.

Tipp! Tálaláskor karamellel meglocsolhatjuk, illetve vanillin rúd belsejét belekaparhatjuk a tejbe, még finomabb lesz.

Jó tudni! Diétázóknak, cukrosoknak veszélyforrás lehet a cukor. Nyírfacukorral pótolhatjuk, ugyanolyan kristályos formája van, mint a hagyományosnak. Az esetleges mellékhatással (hashajtó) számoljunk.

Tápérték (100 g)

 

Tej

Tojás

Fehérliszt

Cukor

Energia

44 kcal

143 kcal

 

370 kcal

390 kcal

Fehérje

3 g

12,6 g

12,3 g

0 g

Zsír

1,5 g

9,5 g

1,3 g

0 g

Szénhidrát

4,7 g

1,8 g

76,3 g

99,9 g

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend