Laskagombás pulykamell - Egészségséfünk receptje
A laskagombát talán kevesebben ismerik, pedig nagyon finom. Szerencsére már piacokon, hipermarketekben egyaránt lehet kapni. Mi legjobban rántva és tejszínes, fokhagymás, pulykamelles formában szeretjük. Nagyon egyszerű elkészíteni, mégis kicsit különleges fogás.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók:
- 80 dkg pulykamell ujjnyi csíkokra vágva
- 50 dkg laskagomba csíkokra vágva
- 2 dl főzőtejszín
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
- liszt
- olíva olaj
- ½ fej vöröshagyma aprítva
- só, bors, majoranna
A hagymát kevés olajon megdinszteljük. A pulykamell csíkokat lisztben megforgatjuk, majd a dinsztelt hagymára tesszük, és addig kevergetjük, míg minden oldalról fehér kérget kap. Hozzáadjuk a csíkokra vágott laskagombát, a zúzott fokhagymát, sót, borsot és majorannát ízlés szerint. Felöntjük vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje, és közepes lángon lefedve kb. 40 perc alatt puhára pároljuk. Ha nagyon elpárolog a víz, akkor annyit kell pótolni, hogy a végén pörköltszerű legyen. Ha kész, hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk. Rizzsel, krokettel is tálalhatjuk.
Tipp! Én a szaftos húsokhoz gyakran pirítok kezdésként kb. 10 dkg apró kockára vágott bacon szalonnát. Ettől még finomabb lesz.
Jó tudni! A gomba és a pulykamell is kalóriaszegény. Lisztből használhatunk szénhidrát csökkentett változatot és köretnek is ilyen csavart tésztát. mi próbáltuk és nagyon finom.
Még több isteni recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g):
|
Laskagomba |
Pulykamell |
Főzőtejszín 10 %-os |
Liszt (fehér) |
Energia |
33 kcal |
174 kcal |
120 kcal |
370 kcal |
Fehérje |
3,3 g |
20,5 g |
3,2 g |
12,3 g |
Zsír |
0,4 g |
9,5 g |
10 g |
1,3 g |
Szénhidrát |
6,1 g |
0,4 g |
4,3 g |
76,3 g |