Lasagne - Egészségséfünk receptje
Ha valaki szereti az olasz konyhát, elkerülhetetlen, hogy ne találkozzon az egyik legismertebb tésztájukkal. A lasagne nem a legegyszerűbben elkészíthető tészta, de rengeteg variációja ismert, és a ráfordított idő, energia megtérül az asztalnál, látva az elégedett arcokat. Nem tudok akkora adagot készíteni, ami el ne fogyna!
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók:
- 75 dkg darált hús (sertéscomb vagy pulykamell)
- 1 doboz hámozott paradicsom egészben
- 1 doboz (fél literes) paradicsompüré
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- oregánó, bazsalikom, só, bors
- 3 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- tej
- Lasagne tészta, száraz
- 20 dkg reszelt sajt
- reszelt parmezán
Először elkészítem a szószokat. A hagymát megpirítom, rádobom a húst, fehérre pirítom. A hámozott paradicsomot összeturmixszolom, hozzáöntöm a sűrített paradicsomot, zúzott fokhagymát, oregánót, bazsalikomot (1-1 teáskanál), sót borsot. Ezt ráöntöm a húsra, adok hozzá még kb. 1 bögrényi vizet, és puhára párolom. Közben megcsinálom a besamel mártást. A vajat felolvasztom, elkeverem a liszttel, kicsit pirítom. Nagyon lassan adagolva felöntöm tejjel, a lényeg, hogy csomómentes legyen. Közepes sűrűségűnek kell lennie. Fűszerezem, só, bors, oreganó, bazsalikom (ez utóbbiakból 1-1 teáskanál). A hőálló tál aljába beleöntöm a besamel felét, ráteszek egy sor száraz tésztát. A lapok ne fedjék egymást, inkább tördeljük, ha kell.
Ezután jön a darált húsos szósz. Majd ismét tészta, rá húsos szósz, tészta. Végül a legfelső tésztára ráöntjük a besamel másik felét. Mindezt úgy kell csinálni, hogy a szószok még forróak legyenek, ne engedjük kihűlni. Lefedjük alufóliával és pihentetjük 45 percig. Ekkor már a saját gőzében elkezd puhulni a tészta. 45 perc után betesszük a sütőbe és kb. 200 fokon 40 percig sütjük. Levesszük a fóliát és megszórjuk a reszelt sajttal, majd visszatesszük addig, míg a sajt rá nem sül. Tálaláskor még megszórhatjuk parmezánnal.
Tipp! Ne féljünk a száraz tésztától. Nem kell előre kifőzni, mert akkor nehezebben dolgozunk vele. Fontos viszont, hogy a szószoknak legyen elég szaftja, ne legyenek túl sűrűek, és tényleg melegek legyenek, valamit a tészta lapok ne fedjék egymást.
Jó tudni! Az olasz tészták általában durumlisztből készülnek. Választhatunk szénhidrát csökkentett tésztát is. Besamelhez is használhatunk szénhidrát csökkentet lisztet, így azok számára is ehető, akiknek erre figyelni kell, persze csak módjával.
MÉG TÖBB EGÉSZSÉGES RECEPT ITT!
Tápérték: (100 g)
|
Sertés comb |
Para-dicsom |
Paradicsom püré |
Vaj |
Tészta |
Tej 1,5 %-os |
Búza fehérliszt |
Sajt |
Energia |
245 kcal |
18 kcal |
38 kcal |
746 kcal |
352 kcal |
44 kcal |
370 kcal |
341 kcal |
Fehérje |
17,4 g |
0,8 g |
1,6 g |
0,4 g |
12,4 g |
3 g |
12,3 g |
25 g |
Zsír |
18,9 g |
0,2 g |
0,2 g |
80 g |
1,9 g |
1,5 g |
1,3 g |
26 g |
Szén-hidrát |
0 g |
3,8 g |
8,9 g |
0,5 |
71,3 g |
4,7 g |
76,3 g |
1,8 g |
Kapcsolódó írások

