Hirdetés
Kovászos uborka - Egészségséfünk receptje

Kovászos uborka - Egészségséfünk receptje

A kovászos uborka a savanyúságok közül nagyon megosztó. Vagy nagyon szereti valaki, vagy nagyon nem. Gyermekkoromban rengeteget ettem, Édesanyám nagyon jól készítette, de amióta önálló háztartást vezetek, lekerült az „étlapról”. Mivel azonban most van a szezonja, megosztom a családi receptet, hátha valaki kedvet kap hozzá.

Hirdetés
Hirdetés

Elkészítési idő: kb. 30 perc + 4-5 nap

Hozzávalók:

  • 5 literes üveg
  • 2 kg 20 dkg kovászolni való uborka
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3 szál kapor
  • 4-5 szem bors
  • 1 szelet szikkadt kenyér

Kovászos uborka - Egészségséfünk receptje

Az uborkákat jól megmosom, és hosszában kicsit bevagdosom. Így jobban magába szívja majd a levet. Az üveg aljába beleteszem a kaprot, rá az uborkát, közé a megtisztított fokhagymákat, majd a végén ráteszem a szikkadt kenyeret.

Egy edénybe 3 liter vizet felforralok 3 evőkanál sóval. Még forrón az uborkára öntöm. Az üveg tetejére egy dupla gézlapot teszek és legumizom. Napra teszem 4 napig, majd egyet kiveszek, megnézem, hogy jó-e. Ha nem, akkor még mehet vissza. Ha jó, akkor kiveszem az uborkákat, kisebb üvegekbe teszem, leszűröm a levet, és ráöntöm. Hűtőbe teszem, és csak fogyasztás előtt veszem ki.

Tipp! Olyan uborkát válasszunk, amelyik jó kemény, ha lehet fényes, mert az biztosan jó. Elvileg 2,5-3 liter víz szükséges, érdemesebb a többet választani, mert el kell, hogy lepje. Ha leszűrtük a kész kovászos levet, és marad, azt is tegyük be a hűtőbe, nagy melegben nagyon jó frissítő.

Jó tudni! Szakemberek szerint jó, ha minél több erjesztett ételt fogyasztunk. Tele vannak jótékony baktériumokkal, melyeket nem lehet túladagolni. Egy tanulmány arra tért ki, hogy az ilyen ételeket fogyasztók körében kevesebb a diabéteszes.

Tápérték (100 g)

Uborka:

  • 11 kcal
  • 0,3 g fehérje
  • 0,1 g zsír
  • 2,2 g szénhidrát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend