Kókusztejes pulykaleves

Kókusztejes pulykaleves

A zsírosabb kókusztejet főként desszertekhez és gazdag, sűrű szószokhoz ajánlják, a soványabb változatot inkább levesek elkészítéséhez. A nyugati országokban nagyon ritkán találkozunk a sovány és a zsíros kókusztej megkülönböztetésével, mivel ritka a friss kókusztej, leginkább konzervdobozban vásárolhatjuk meg.

Hozzávalók 4 főre:
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 db citromfű
8 db kaffir lime levél
2 ek piros curry paszta
2 ek olaj
1 l húsleves
4 dl (egy doboz) kókusztej
40 dkg pulykamell
25 dkg gomba
2 db répa
ízlés szerint zöldcitromlé
ízlés szerint halszósz
ízlés szerint cukor
1 csokor koriander
2 szál újhagyma
Elkészítés:
A pulykamellet falatnyi kockára vágjuk. Felaprítjuk a vöröshagymát, fokhagymát, gombát. Karikára vágjuk a répát, az újhagymát.Az olajat felforrósítjuk és beletesszük a curry pasztát. Pár percig pirítjuk.Levesszük a hőt, rádobjuk és megpároljuk benne az apróra vágott hagymátés fokhagymát. Amikor a hagyma megpuhult, beletesszük a citromfüvet egészben (amit előtte húsklopfolóval megcsapkodunk, hogy felszabaduljanak az aromái) és a kaffir lime leveleket.
Felöntjük a húslevessel, felforraljuk és 15 percig alacsony hőfokon gyöngyöztetjük, hogy jól átjárják a fűszerek aromái. Ekkor mehet bele a kókusztej, már ne forraljuk, különben a kókusztej kicsapódik.Beletesszük a húst, répát és a gombát, és kb. 10 percig főzzük. A legvégén zöldcitromlével, halszósszal (ez adja a sósságot, külön só nem kell bele!) és cukorral ízesítjük. Tálaláskor a rászórjuk a friss koriandert és a felkarikázott újhagymát.
Kókusztejes pulykaleves
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek