Hirdetés
Klímaváltozás okozza a vörös haj vesztét

Klímaváltozás okozza a vörös haj vesztét

Eltűnhet a vörös hajt okozó génváltozat az éghajlat felmelegedése miatt.

Hirdetés
Hirdetés

Nem csupán a jegesmedvéket és a királypingvineket (és még számtalan más fajt) fenyegeti a globális hőmérséklet emelkedése, a vörös hajú emberek is eltűnhetnek, ha fokozatosan egyre több lesz a napsütés. A kutatók szerint ugyanis a vörös hajszínt okozó génváltozat volt az evolúciós válasz arra, hogyan juthat az emberi szervezet a lehető legtöbb D-vitaminhoz a Föld olyan területein, ahol keveset süt a nap – például a Brit-szigeteken.

Klímaváltozás okozza a vörös haj vesztét

Ám, ha igaznak bizonyulnak az előrejelzések, és arrafelé is egyre gyakoribb lesz majd az izzasztó meleg és a napsütés, akkor évszázadokon belül nem lesz vörös hajú brit – riogat a Mirror című napilap.

„Úgy véljük, hogy a vörös haj Skóciában, Írországban és Észak-Angliában az itteni klímához való alkalmazkodás eredménye – mondta a lapnak Alistair Moffat, a ScotlandsDNA ügyvezető igazgatója. – Szerintünk azért alakult ki a világos bőrszín és a vörös haj, mert errefelé nem süt eleget a nap, így a lehető legtöbb D-vitamint kell megszereznie az emberi szervezetnek.”

Úgy véli, hogy amennyiben kevesebb lesz a felhő és több a napsütés, akkor ez hatással lesz a génállományra is – kevesebb lesz a vörös.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend