Hirdetés
Kis kórházi "illemtan"

Kis kórházi "illemtan"

Minden egészségügyi intézménynek megvan a maga házirendje, amely a dolgozók, a betegek, de a hozzátartozók számára is előírt viselkedési normákat tartalmazza.A Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ traumatológiai osztályának ápolónőjeként úgy gondolom, fontos, hogy a látogatók is tisztában legyenek a legfontosabb alapszabályokkal.

Hirdetés
Hirdetés

Csupán néhány szabályról van szó, betartásuk mégis hozzájárulhat ahhoz, hogy az egészségügyi dolgozók és a hozzátartozók kapcsolata zökkenőmentes legyen. Gondoljunk arra, hogy betegként mi is elvárjuk azt, hogy pihenésünket és gyógyulásunkat senki ne zavarja meg!

Mikor mehetünk?

A látogatási idő betartása általában napirendi kérdés. Minden intézménynek külön látogatási rendje van, de ezenfelül vegyük figyelembe az adott osztály menetrendjét. Ne a vizitek vagy a vizsgálatok idejére időzítsük a látogatást.Emellett természetesen legyünk tekintettel a betegtársak igényeire is. Zavaró lehet, ha egy betegnek egyszerre két-háromnál több látogatója is a kórteremben tartózkodik.

Hogyan legyünk diszkrétek?

Minden beteget megilleti a személyiségi jogainak védelme és intim szférájának tiszteletben tartása. A vizitek, a különböző beavatkozások alatt (ágytálazás, katéterezés, vérvétel, kötözés) várakozzunk inkább a kórterem előtt.

Miért fontos a kézmosás?

Fontos, hogy a látogatást mindenki kézmosással kezdje! Talán észre sem vesszük, de a járműveken, az utcán, vagy akár a kórházban számos kórokozó tapadhat a kezünkre, míg eljutunk a hozzátartozónk kórterméig. A szennyeződésektől kézmosással szabadulhatunk meg a leghatékonyabban.

Vigyünk-e virágot?

Gyakorta előfordul - talán az amerikai filmek hatására -, hogy a látogatók virágokkal szeretnék felvidítani beteg hozzátartozójukat.  Ami azonban a filmen hatásosan működik, az a valóságban nem éppen ideális. Műtétes osztályokra kifejezetten tilos cserepes virágot bevinni, hiszen a föld olyan baktérium- és vírustörzseket tartalmazhat, amelyek a betegek számára fertőzésveszélyt jelenthetnek!A vágott virágokkal kapcsolatban a legjobb, ha megkérdezzük a kórházi személyzetet, mert osztálytól függően változhatnak a szabályok.

Kis kórházi

Leülhetünk-e az ágyra?

Utcai ruhában a kórházi ágyra ülni szigorúan tilos! A kórtermekben általában találunk széket, hozzátartozóként foglaljunk azon helyet. Amennyiben nincs megfelelő ülőalkalmatosság, akkor inkább álljunk, de semmiképpen ne üljünk le az ágyra! Az ok rendkívül egyszerű. Az utcai viseleten - még ha tisztának tűnik is - számos olyan szennyeződés található, ami könnyen átkerülhet a beteg ágyneműjére, ruhájára, és megbetegedéseket okozhat.

Hogyan tároljuk az ételt?

Fordítsunk különös figyelmet arra, hogy a betegnek vitt élelmiszerekre írjuk rá szerettünk nevét és a dátumot, és csak ezután helyezzük azt el a hűtőszekrénybe. Ne feledkezzünk el a lejárati idő ellenőrzéséről!

Ha dohányzunk

A betegek és a hozzátartozók is (csakúgy, mint az egészségügyi dolgozók) kizárólag a dohányzásra kijelölt helyet vehetik igénybe.

Gyerekek is jöhetnek velünk?

A gyermekek kórházi tartózkodása vitatott kérdés. A szülők sokszor egyszerűen nem tudják kire bízni a gyermeket, ezért kényszerűségből magukkal viszik. Nagyon veszélyes kisgyermeket kórházba vinni, mert az intézményben fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve. Gondoljunk csak bele: a kisgyerekek mindent megfognak, s időnként a szájukba veszik a kezüket. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb szülő gondolkodás nélkül a betegágyra teszi a kicsit: ez felelőtlenség!

Hatéves kor alatt lehetőleg ne vigyünk egészségügyi intézménybe gyermeket! Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor jobb, ha nem a kórteremben, hanem a folyosón, a társalgóban történik a találkozás. Csemeténk csak rövid ideig tartózkodjon a kórházban, és figyeljünk arra, hogy mihez nyúl hozzá, mossuk meg gyakran a kezét, továbbá ne hagyjuk a folyosón szaladgálni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend