Hirdetés
Kis dolog? Itt a hólyaghurut-szezon!

Kis dolog? Itt a hólyaghurut-szezon!

A nők fele jól ismeri a hólyaghurut tipikus tüneteit, hiszen életében legalább egyszer átesik rajta. A kellemetlen betegség ugyan más időszakban is előfordulhat, ám tipikusan nyáron jelentkezik - nagy pech, ha éppen a szabadság heteit rontja el!

Hirdetés
Hirdetés

A húgyutak fertőzései a veséket, a vesét a húgyhólyaggal összekötő vezetékeket, a hólyagot, és a vizeletet onnan a külvilágba vezető húgycsövet érinthetik. Az utóbbi két esetben enyhébb lefolyású a betegség, míg ha már a veséket is érinti, súlyosabb esetről van szó.

A fertőzéseket gombák, vírusok, de leggyakrabban baktériumok (tipikusan az E. coli) okozzák, amelyek vagy felszálló módon, vagy a vérereken át juthatnak be a húgyutakba.

Két irányból

A felszálló fertőzés a gyakoribb, különösen nőknél. A hólyaghurut a húszas éveikben járó nőknél 50-szer gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál! Ez a hátrány elsősorban anatómiai felépítésünkből fakad: a nők húgycsöve egyrészt sokkal rövidebb (2,5-4 centiméter), mint a férfiaké, másrészt jóval közelebb is található a végbélhez. A széklettel a külvilágba kerülő baktériumok emiatt könnyebben bekerülhetnek a húgycsőbe, ott tartósan megtelepedhetnek, és akár a hólyagba is eljuthatnak. (Súlyosabb esetben innen is továbbterjedhetnek a vesére.) Ezek a baktériumok normális esetben is megtalálhatóak a bélben, ám az egészséges húgyutak ellenállnak ezek megtelepedésének. A fertőzés a hüvely felől is "támadhat": a szexuális úton terjedő betegségek (például a chlamidia vagy a herpesz simplex vírus) innen is a húgycsőbe kerülhetnek.

A vérereken keresztül történő fertőzés ritkább. A vérerek a vesébe szállítják azokat a salakanyagokat, amelyeket annak ki kell választania. Ám bizonyos esetekben a vérrel együtt baktériumok is eljuthatnak a vesébe, ott megtelepedhetnek és gyulladást okozhatnak.

Tilosban

Az, hogy fertőzés kerül a hólyagba és ott gyulladás keletkezik, sokszor csupán néhány rossz szokásra vezethető vissza, amelyeken kis odafigyeléssel könnyedén változtathatunk is.

Káros lehet a túl kevés folyadékbevitel. Aki kevés vizet iszik, az ritkábban látogatja meg a mellékhelyiséget, vizelete tehát koncentráltabb lesz, a benne található baktériumok hosszabb ideig maradnak a hólyagban, és ott akadálytalanul szaporodhatnak.

Kis dolog? Itt a hólyaghurut-szezon!

A hideg sem tesz jót, a felfázás gyakran vezet hólyaghuruthoz. Ha a lábunk fázik, ott lehűl a vér, akkor a vénákban felfelé áramolva csak a kismedence tájékán kezd felmelegedni: azaz a húgyúti és a női szervek területén. A szervezet itt is (ahogyan a felső légutaknál is!) fokozott nyálkatermeléssel igyekszik védekezni. A meleg és nedves környezet pedig kiváló táptalaj a baktériumok számára!

Ha székletürítés után a törlés hátulról előre történik, elősegíthetjük a baktériumok továbbterjedését!

A nem megfelelő - műszálas vagy túl szoros - fehérnemű szintén kedvezhet a baktériumok továbbélésének.

Nem szégyen!

A hólyaghurut tipikus tünete a gyakori, sürgető vizelési inger, az ennek ellenére csekély mennyiségű vizelet, kellemetlen, szúró érzés a hólyag tájékán (sokszor a vizeletürítés alatt is), sötétebb, rossz szagú, esetleg véres vizelet.

Fontos minél előbb orvoshoz fordulni, hogy a háttérben esetlegesen meghúzódó nőgyógyászati vagy urológiai betegség kizárható legyen. Semmiképpen ne késlekedjünk, ha lázat és deréktáji fájdalmat tapasztalunk, mert ez már vesegyulladásra utalhat! A kezelés minél korábbi elkezdése azért is javasolt, mert a nem teljes gyógyulás azt eredményezheti, hogy a betegség elhúzódhat, krónikussá válhat.

Fontos megbizonyosodni arról, hogy a gyulladást valóban fertőzés okozta-e. Ennek eldöntésében segít a vizeletvizsgálat: a laboratóriumban megállapítják, hogy milyen baktériumok milyen számban vannak jelen a vizeletben.

Baktérium okozta fertőzés esetében az orvos antibiotikus kúrát javasol. Ha szükséges, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő szert is felír. A gyógyulást elősegíti a bő folyadékbevitel is.

Amennyiben szexuális eredetű a fertőzés, fontos, hogy mindkét fél kezeltesse magát, különben pingpongfertőzés alakulhat ki, amelyet a partnerek oda-vissza adnak egymásnak!

A cikk folytatását keresse a júniusi Patika Tükörben - kérje gyógyszerészétől!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend