Kímélő töltött káposzta - Egészségséf
A töltött káposztát általában ősztől kezdik el készíteni, fő időszaka a karácsony és a disznóvágás. Én egy kímélő változatot főzök, ami az év bármely szakában feldobja az étlapunkat. Kímélő, mert pulykahúst használok, és a disznótorosnál használt egyéb kiegészítőket kihagyom.
Elkészítési idő: kb. 75 perc
Hozzávalók:
- 1 doboz fehérboros savanyú káposzta (800 g-os)
- 70 dkg darált pulykamell (vagy comb)
- 1 zacskó gyorsrizs
- 1 szál szárazkolbász felkarikázva
- olaj
- só, bors, majoranna, fokhagyma granulátum, pirospaprika
- 1 fej vöröshagyma aprítva
- 2 evőkanál liszt
A káposzta felét egy lábosba rakjuk. A darált húst összekeverjük a rizzsel, ízlés szerint fűszerekkel és a hagymával. Közepes gombócokat formálunk belőle és a káposztára rakjuk. A kolbász felét rárakjuk, majd befedjük a káposzta másik felével, végül a tetejére rászórjuk a felkarikázott kolbász másik részét. Egy nagy pohár vizet öntünk alá (menet közben, ha szükséges, akkor pótoljuk a vizet), és közepes lángon kb. 45 percig fedő alatt főzzük. Ha megfőtt, akkor kivesszük a gombócokat. 2 evőkanál lisztből és olajból csinálunk egy rántást, zsemle színűre pirítjuk, levesszük a tűzről, hozzáadunk 2 teáskanál pirospaprikát, fokhagyma granulátumot és először fél pohár vízzel felöntjük, csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a káposztához, elkeverjük benne. Ha szükséges, akkor még öntünk hozzá vizet. Végül visszahelyezzük a gombócokat. Tálaláskor meglocsolhatjuk tejföllel.
Tipp! Nálunk a fiúk nem szeretik a levélbe tekert gombócokat, ezért én nem is így készítem. Aki viszont kedveli azt a változatot, az a piacon be tudja szerezni savanyított káposzta leveleket. A dobozos káposztát nem kell már kimosni, viszont ha piacon vesszük, kóstoljuk meg, mert lehet, hogy nagyon savanyú. Ebben az esetben picit ki kell mosni. Túlmosni sem jó!!!!
Jó tudni! A savanyú káposztából nyugodtan együnk nyersen is, sőt a legjobb az lenne, ha téli időszakban mindig lenne otthon, amiből naponta „csipegethetnénk” Nagyon magas a C-vitamin tartalma. A rántást készíthetjük szénhidrát csökkentett liszttel és akkor még egészségesebb.
Tápérték (100 g):
|
Pulykamell |
Rizs |
Savanyú káposzta |
Gyulai kolbász |
Tejföl (12 %-os |
Energia |
111 kcal |
362 kcal |
19 kcal |
371 kcal |
132 kcal |
Fehérje |
24,6 g |
7,5 g |
0,9 g |
18 g |
3 g |
Zsír |
0,6 g |
2,7 g |
0,1 g |
32 g |
12 g |
Szénhidrát |
0 g |
76,2 g |
4,2 g |
3,4 g |