Kímélő töltött káposzta - Egészségséf

Kímélő töltött káposzta - Egészségséf

A töltött káposztát általában ősztől kezdik el készíteni, fő időszaka a karácsony és a disznóvágás. Én egy kímélő változatot főzök, ami az év bármely szakában feldobja az étlapunkat. Kímélő, mert pulykahúst használok, és a disznótorosnál használt egyéb kiegészítőket kihagyom.

Elkészítési idő: kb. 75 perc

Hozzávalók:

  • 1 doboz fehérboros savanyú káposzta (800 g-os)
  • 70 dkg darált pulykamell (vagy comb)
  • 1 zacskó gyorsrizs
  • 1 szál szárazkolbász felkarikázva
  • olaj
  • só, bors, majoranna, fokhagyma granulátum, pirospaprika
  • 1 fej vöröshagyma aprítva
  • 2 evőkanál liszt

Kímélő töltött káposzta - Egészségséf

A káposzta felét egy lábosba rakjuk. A darált húst összekeverjük a rizzsel, ízlés szerint fűszerekkel és a hagymával. Közepes gombócokat formálunk belőle és a káposztára rakjuk. A kolbász felét rárakjuk, majd befedjük a káposzta másik felével, végül a tetejére rászórjuk a felkarikázott kolbász másik részét. Egy nagy pohár vizet öntünk alá (menet közben, ha szükséges, akkor pótoljuk a vizet), és közepes lángon kb. 45 percig fedő alatt főzzük. Ha megfőtt, akkor kivesszük a gombócokat. 2 evőkanál lisztből és olajból csinálunk egy rántást, zsemle színűre pirítjuk, levesszük a tűzről, hozzáadunk 2 teáskanál pirospaprikát, fokhagyma granulátumot és először fél pohár vízzel felöntjük, csomómentesre keverjük.  Hozzáadjuk a káposztához, elkeverjük benne. Ha szükséges, akkor még öntünk hozzá vizet. Végül visszahelyezzük a gombócokat. Tálaláskor meglocsolhatjuk tejföllel.

Tipp! Nálunk a fiúk nem szeretik a levélbe tekert gombócokat, ezért én nem is így készítem. Aki viszont kedveli azt a változatot, az a piacon be tudja szerezni savanyított káposzta leveleket. A dobozos káposztát nem kell már kimosni, viszont ha piacon vesszük, kóstoljuk meg, mert lehet, hogy nagyon savanyú. Ebben az esetben picit ki kell mosni. Túlmosni sem jó!!!!

Jó tudni! A savanyú káposztából nyugodtan együnk nyersen is, sőt a legjobb az lenne, ha téli időszakban mindig lenne otthon, amiből naponta „csipegethetnénk” Nagyon magas a C-vitamin tartalma. A rántást készíthetjük szénhidrát csökkentett liszttel és akkor még egészségesebb.

Tápérték (100 g):

 

Pulykamell

Rizs

Savanyú káposzta

Gyulai kolbász

Tejföl (12 %-os

Energia

111 kcal

362 kcal

19 kcal

371 kcal

132 kcal

Fehérje

24,6 g

7,5 g

0,9 g

18 g

3 g

Zsír

0,6 g

2,7 g

0,1 g

32 g

12 g

Szénhidrát

0 g

76,2 g

4,2 g

0,0 g

3,4 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek