Karfiolos zöldségsaláta - Egészségséf
Nagyon kedvelem a salátákat, és ami a legjobb bennük, hogy nem kell fix recept szerint dolgozni, összedobhatjuk abból, ami a hűtőben található, de ha külön készülünk rá, még finomabbakat tudunk készíteni. Karfiol salátát úgy érdemes készíteni, ha kapunk egy kicsi fejet, vagy ha egy nagyobbat veszünk más ételhez, és visszatartunk belőle valamennyit a salátához.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók:
- 1 kicsi fej karfiol
- 1 csomag bébi répa (szupermarketek hűtős, zöldséges pultjában található)
- 6-8 szem koktélparadicsom
- 3 főtt tojás
- fél jégsaláta
- 1 kis tubus majonéz
- 1 doboz 12 %-os tejföl
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- só, bors
A karfiolt puhára főzzük sós vízben. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Külön megpároljuk a bébi répát. Közben megfőzzük a tojásokat is és negyedekbe vágjuk. A koktélparadicsomokat, ha kicsik akkor félbe, ha nagyobbak, akkor negyedekbe vágjuk. A jégsalátát csíkokra szeljük. A tejfölt a majonézzel, fokhagymával, sóval, borssal elkeverjük. Ezután vagy belekeverjük az összes zöldséget, vagy elhelyezzük a tányéron a zöldségeket (alul a jégsaláta, rá a többi) és meglocsoljuk az öntettel.
Tipp! Ha valakinek nagyon hiányzik belőle a hús, akkor vágjon bele egy csomag sonkát.
Jó tudni! A zöldségből készült saláták egészségesebbek, mint akár a tésztából, akár a burgonyából készült társaik. Azonban azt ne felejtsük el, hogy alacsonyabb kalóriatartalmuk miatt a diétázóknak tökéletes, de önmagukban kevesek. Ezért érdemes dúsítani mással, például tojással, sajtokkal, felvágottakkal, grillezett húsokkal. Így már egy komplett ebédet is kaphatunk.
Tápérték (100 g)
|
Karfiol |
Tojás |
Majonéz |
Tejföl (12 %-os |
Paradicsom |
Sárgarépa |
Energia |
25 kcal |
143 kcal |
535 kcal |
132 kcal |
18 kcal |
41 kcal |
Fehérje |
1,2 g |
12,6 g |
1,0 g |
3 g |
0,8 g |
0,9 g |
Zsír |
0,2 g |
9,5 g |
60 g |
12 g |
0,2 g |
0,2 g |
Szénhidrát |
4,9 g |
1,8 g |
5,0 g |
3,4 g |
9,5 g |