Hirdetés
Juharszirupos szűzpecsenye - Egészségséfünk receptje

Juharszirupos szűzpecsenye - Egészségséfünk receptje

Ezt a receptet azért szeretem, mert gyakorlatilag bármilyen húsból elkészíthető, legyen az szűzpecsenye, karaj, pulykamell vagy csirkemell. Az elkészítés módja mindig megegyezik, a sütési időben lehet eltérés. Kicsit különleges, de nem annyira más ízvilág, mint amit megszoktunk, nálunk a Kisfiam is nagyon szereti.

Hirdetés
Hirdetés

Elkészítési idő: kb. 1 ½ óra

Hozzávalók:

  • 2 db szűzpecsenye lehártyázva
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 4 dl forró víz
  • 1 dl ketchup
  • 1 babérlevél
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • kb. 1 dl juharszirup
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg szalonna vagy bacon

Juharszirupos szűzpecsenye - Egészségséfünk receptje

Nekem van egy olyan vas sütőedényem, amit sütőbe is tehetek, illetve fent a platnin is tudok használni. Ezt szoktam ilyenkor elővenni. A vajat megolvasztjuk és elkeverjük a mustárral. Ezzel bekenjük mindkét szűzpecsenyét és a sütőedénybe tesszük (sima jénai is teljesen jó, de a szaft elkészítésénél ezt nem tudjuk a platnira tenni). Beborítjuk a vékonyra szelt szalonnával vagy baconnal, a tetejére karikázzuk a hagymát és meglocsoljuk a juharsziruppal. Előmelegített sütőben 160 fokon fedő nélkül kb. 80 percig sütjük. Ha kész, akkor kivesszük a húst, leszedjük róla a hagymát és a szalonnát. Az edényt feltesszük a platnira és a megmaradt szaftot felöntjük a vízzel. Kevergetve feloldjuk a lesült juharszirupot. Beledobjuk a babérlevelet, szegfűszeget, ketchupot, és kb. 5 percig forraljuk kevergetve. Ekkorra be is sűrűsödik egy kicsit. Ha kész, a húsra öntjük. Krokettel a legfinomabb.

Tipp! Ha jénaiban sütjük, akkor is kivesszük a húst és a jénaiba öntjük a forró vizet. Kicsit feloldjuk a szaftot, majd átöntjük egy olyan edénybe, amiben készre főzhetjük a szószt.

Jó tudni! A szűzpecsenye a sertés legszárazabb és legfinomabb része. Aki azonban nem eszik sertést, az csirkéből vagy pulykából is készítheti. Marhából azért nem a legszerencsésebb, mert annak jóval több a sütési ideje és a juharszirupos szaft leéghetne.

Még több recept Egészségséfünktől

Tápérték (100 g):

 

Sertés rövidkaraj

Juharszirup

Bacon

Vaj

Energia

170 kcal

349 kcal

486 kcal

746 kcal

Fehérje

20,7 g

0 g

16,8 g

0,4 g

Zsír

9 g

0 g

46,5 g

80 g

Szénhidrát

0 g

87,2 g

-

0,5 g

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend