Hirdetés
Jótékony gabona

Jótékony gabona

A Wake Forest Egyetem kutatói újabb bizonyítékot találtak arra, hogy a teljes értékű gabonát tartalmazó ételek fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságát.

Hirdetés
Hirdetés

Ha valaki naponta legalább három étkezéskor teljes értékű gabonát tartalmazó ételt fogyaszt, akkor egyötödére csökkentheti a szív- érrendszeri (cardiovascularis) betegségek kialakulási esélyét. A kutatók hét nagyobb, 1966 és 2006 áprilisa között végzett tanulmány eredményeit dolgozták fel, melyekben közel 285 ezer ember vett részt. A kutatók olyan összefüggéseket próbáltak felfedezni a vizsgálatok összehasonlításával, melyek esetleg a különálló vizsgálatokból nem derültek ki. Egy 1999 - 2000-ben végzett felmérés szerint az USA felnőtt lakosságának alig egytizede fogyasztott csak napi háromnál több alkalommal teljes értékű gabonát tartalmazó terméket, míg 42 százalékuk egyáltalán nem fogyasztott ilyen élelmiszert.

A gabonát akkor nevezhetjük teljes értékűnek, ha a korpa, a csíra és a mag is benne van. A korpa és a csíra gazdag növényi rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Teljes értékű gabonát tartalmaz például a hántolatlan rizskészítmény, a pattogatott kukorica, teljes kiőrlésű búzalisztből és -rozslisztből készített ételek.

"Évekkel ezelőtt a tudósok azt feltételezték, hogy a krónikus megbetegedések magasabb aránya összefüggésbe hozható a nagyobb arányú finomított ételek fogyasztásával. Azóta több vizsgálat is alátámasztotta ezt a hipotézist, különösen a teljes értékű gabonákkal kapcsolatban. A teljes értékű gabona fogyasztása csökkenti az elhízást, a cukorbetegség rizikóját, valamint a magas vérnyomást és a magas koleszterin szintet" - magyarázta Mellen professzor.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend