Hirdetés
Jobb a gyors fogyás

Jobb a gyors fogyás

A Stockholmban megrendezett elhízással foglalkozó nemzetközi konferencián publikált kutatások azt mutatják, hogy a maradandó karcsúság eléréséhez az a legjobb, ha egyszerre sokat fogyunk, ami ellentmond az orvosok körében is elfogadott általános nézetnek.

Hirdetés
Hirdetés

Katrina Purcell, a Melbourne-i Egyetem kutatója tanulmányában egy 1 hét alatt 1,5 kilogrammos fogyást eredményező gyors fogyókúrát hasonlított össze egy fokozatos, 36 hetes, heti 0,5 kilogrammos testtömeg-csökkenéssel járó diétával. "Meglepő módon, a jelenleg elfogadott általános nézetnek ellentmondva, a tanulmány azt mutatta, hogy a gyors fogyás hatékonyabb a fokozatos fogyásnál a cél testsúly elérésében" - számolt be a kutató.

Eredményei szerint a gyors fogyókúrán lévő alanyok 78 százalékának sikerült teljesítenie a kitűzött 15 százalékos testtömeg-csökkenést a meghatározott időn belül, ezzel szemben a fokozatos diétán lévők csupán 48 százalékának sikerült ugyanez. Purcell úgy véli, ennek egyik oka pszichológiai természetű, és a motivációval áll összefüggésben: a gyors fogyókúra alatt az alanyok egy hét alatt 1,5 kilót adnak le, míg a fokozatos diéta alatt olykor-olykor fél kilóval csökken a testsúly, ami megnehezíti a motiváció fenntartását. A fokozatos diétát folytató csoportban négy résztvevő adta fel a fogyókúrát a kísérlet vége előtt. A gyors fogyókúrás csoportban mindössze egyetlen személy adta fel.

Purcell ugyanakkor óva int a túlzásba vitt fogyókúráktól, melyek során a kalóriabevitel drasztikus csökkentésével próbálnak nagyon gyorsan jelentős testsúlycsökkenést elérni. A kutató azt tanácsolja, senki se álljon neki egyedül, hanem kérje dietetikus segítségét.

Kísérletének azonban van egy jelentős hiányossága: nem számol be arról, mi történt a résztvevőkkel a kezdeti fogyást követően. Számos orvos és dietetikus véli ugyanis úgy, hogy minél többet fogy valaki egyszerre, annál többet is szed fel a későbbiekben, tehát nem tudja fenntartani a testsúlyát. Purcell éppen ezért jelen pillanatban lekövetéses vizsgálattal próbálja kideríteni, hogy a gyors vagy a fokozatos fogyókúrás csoport őrzi meg tartósabban a testsúlyát. Az eredmények körülbelül három év múlva várhatók.

Ezzel párhuzamosan a holland Országos Közegészségügyi és Környezetvédelmi Intézet a fogyókúrás programok során leadott kilók száma és a későbbi testsúlymegőrzés közötti összefüggést vizsgálta. Az intézet tanulmánya szerint a fogyókúrás program segítségével lefogyottak 54 százaléka tartotta távol a kilókat, függetlenül a kezdeti fogyás mértékétől. Ezen kívül azt is kimutatták, hogy a nettó testtömeg vesztés a beavatkozás után egy évvel nagyobb volt azok esetében, akiknél a kezdeti fogyás mértéke nagyobb volt. A kutatást vezető Jeroen Barte szerint ez azt jelenti, hogy legalább 10 százalékos fogyásra kell buzdítani mindenkit a kisebb mértékű fogyás ellenében. Barte úgy véli, kutatócsoportja az eredményekkel "egy mítoszt oszlatott el". A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy az optimális fogyókúrás célkitűzések, valamint az optimális testsúlymegőrzés legjobb gyakorlatinak meghatározásához további kutatásokra lesz szükség.

Katrina Purcell pedig eredményei ellenére továbbra is a hosszú távú fogyókúrás programokat támogatja, amelyek véleménye szerint életre szóló változásokat alakítanak ki az étkezési szokásokban. A szakértők egyetértenek ugyanis abban, hogy az elhízás kialakulásában a táplálkozás és az életmód játssza a legnagyobb szerepet. A konferencián a kutatók az elfogyasztott adagok korlátozásáról, az élelmiszeripar agresszív reklámjairól, a só- és cukortartalom csökkentéséről, a különböző pénzügyi intézkedésekről és az étlapokon szereplő fogások kalóriatartalmának feltüntetéséről is tárgyaltak. Bruce Silverglade, az International Association of Consumer Food Organisations (IACFO) nemzetközi szervezet vezetője úgy foglalta össze az elhangzottakat, hogy alapvető kulturális változásra van szükség.

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Hirdetés
Pirula Trend