Hirdetés
Így tarts rendet a konyhában! 13+1 higiénikus tipp

Így tarts rendet a konyhában! 13+1 higiénikus tipp

Ha valahol rendnek és tisztaságnak kell lennie a lakásban, hát az a konyha. Hiszen ott nemcsak esztétikai szempontok számítanak. A konyhai higiénia az egészségünket is befolyásolhatja. Ha betartjuk a következő tippeket, akkor a végén még Gordon Ramsay, a híresen szigorú szakács is megirigyelheti konyhai rendszerünket!

Hirdetés
Hirdetés

1. A vásárlás. A konyhai higiénia ügye nem a konyhában kezdődik, hanem már sokkal korábban. Például a boltban, ahol vásárolunk. Bizony, ha jól belegondolunk, már az sem mindegy, mit milyen sorrendben pakolunk a kosarunkba, majd a pénztár előtti gumiszalagra. Ügyeljünk arra, hogy az egyes élelmiszercsoportok (húsok, tejtermékek, zöldáru, péksütemények) lehetőleg ne érintkezzenek egymással. Ha megtehetjük, rakjuk ezeket külön kosárba, de legalábbis külön zacskóba. A mirelit árut csak a vásárlás vége felé válasszuk ki! Egyes üzletekben a hűtőpultok mellett hűtőtasakokat is kínálnak: ha ezekbe pakolunk, akkor kevésbé szakítjuk meg a hűtési láncot.

2. A tárolás. Fontos, hogy ez az elkülönítés – hivatalosabban szólva: szakosított tárolás – aztán a saját konyhánkban is érvényesüljön. Különösen a hűtőben. Tegyük felülre a tejtermékeket, középre a felvágottakat, legalulra pedig a nyers húst.

3. A hűtő. Nyugodtan berakhatunk egy hőmérőt is, hogy ellenőrizhessük, 0 és 5 °C között marad-e a hőmérséklete! Talán spártai szigornak hangzik, de szakértőnk szerint a hűtőt illik hetente egyszer ecetes vagy tisztítószeres vízzel áttörölni. Ma már olyan korszerű hűtőket gyártanak, amelyek leolvasztják magukat! (Ez kis vízcsepegéssel jár, amit folyamatosan fel kell törölnünk.)

Így tarts rendet a konyhában! 13+1 higiénikus tipp

4. A készétel raktározása. Kell-e említeni, hogy készételt nem teszünk be forrón a hűtőbe? Ez a hűtő felmelegedését és így baktériumok elszaporodását okozhatja. Gyorsíthatjuk a hűtési folyamatot, ha a mosogatóba hideg vizet engedünk, és ebbe állítjuk bele az edényt. Nagyüzemi konyhákban egyébként soha nem szabad elraktározni a főtt ételt. Otthon persze ezt mégis gyakran megtesszük, és ez nem is baj, ha betartunk néhány szabályt. Újramelegítéskor például főzzük újra forrásig az ételt! A húsokat süssük ki újra! Lehetőleg másnap vagy legfeljebb harmadnap fogyasszuk el ezeket a maradékokat, de a tojásos és a tésztaételeket másnapig se tegyük el!

5. A mélyhűtő. Ha nem akarjuk kidobni az ételt, még mindig eltehetjük a mélyhűtőbe. Jó tudni, hogy a mélyhűtőre sem tanácsos mindent elnyelő jégbarlangként tekintenünk: a hőmérséklet és a jegesedés függvényében 4-5 havonta ezt is le kellene olvasztanunk! Ami pedig a mirelit áruk felengedését illeti: hagyjuk, hogy ez a sima hűtőben történjen. (Ez persze több időt igényel, de ha előre tudjuk tervezni a menüt, menni fog.) Tartsuk mélyhűtőnk hőmérsékletét -18  ºC alatt!

6. A zöldségek és a gyümölcsök tárolása. Hol tároljuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Áldás, ha van egy kiskamránk erre a célra. Tartsuk külön polcon a gyümölcsöket, a zöldségeket és a földes árukat, mint amilyen a burgonya és a hagyma. Ha nincs kamránk, használjunk műanyag vagy kerámiaedényeket. A gyümölcsöket tálakban az asztalra is rakhatjuk (nem árt, ha szem előtt vannak, és bárki kedvet kaphat hozzájuk), ezek nem igénylik mindenáron a hűtést. Kivéve az olyan gyümölcsöket, mint az eper – sérülékeny is, bódító illatú is, így hát zárt dobozban helyezzük el a hűtőben!

7. A kézmosás. Alapszabály, hogy a konyhai munkálatok elkezdése előtt kezet kell mosnunk. Ezt ismételjük meg a főzés egyes munkafázisai között is!

8. A kéztörlés. Hogy mibe töröljük nedves kezünket? A konyhai törülköző gazdaságos megoldás, ám így fennáll a veszélye annak, hogy az esetleges fertőzések tovább terjednek. A papírtörlő gyorsan fogy, de nem szennyezi/fertőzi a környezetet.

9. A konyhapult. Fontos, hogy a konyhapultot is állandóan tisztán tartsuk – a papírtörlő erre is megfelelő.

10. A vágódeszkák. Profi konyhákban külön eszközöket használnak a különféle nyersanyagok feldolgozásához. Otthoni körülmények között talán túlzás, hogy külön késsel vágjuk fel a húst és a zöldséget, ám a külön vágódeszka intézményének bevezetése kifejezetten javasolt! Egy háztartásban úgyis van két-három vágódeszka, nem kerül semmibe valahogyan megjelölni ezeket, és külön szeletelni a húst, a zöldséget és a kenyeret.

11. A mosogatószivacs. Ki gondolná, hogy a mosogatószivacs is rengeteg baktériumot hordozhat? Időnként ezt is ki kell mosni és fertőtleníteni, havonta pedig mindenképpen lecserélni. Apropó, mosogatás: használjunk folyó vizet!

12. A kuka. És még valami: a szemétkezelésről se feledkezzünk meg! Néha bizony a kukát is fertőtleníteni kell, mert különben számos fertőzés forrása lehet. Azt pedig talán említenünk sem kell, hogy aki teheti, gyűjtse szelektíven a hulladékot!

13. A mérték. Zárszóként talán csak annyit, hogy bármilyen fontos is a higiénia szabályainak betartása, azért itt is tartsunk mértéket: a túlzott sterilitás többet árt, mint használ.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend