Hirdetés
Így szavazunk! A szépség a politikában is ütős fegyver

Így szavazunk! A szépség a politikában is ütős fegyver

Nem a politikai irányelvek, hanem az előnyös külső adja el a női politikusokat konzervatív berkekben. Minél nőiesebb egy honanya arca, annál többen szavaznak rá a választások idején – derül ki Dartmouth College friss kutatásából, amely a Social Psychological and Personality Science című szaklap friss számában került publikálásra.

2014.05.20
Hirdetés
Hirdetés

Az amerikai kutatók kiemelték, hogy ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy szupermodell automatikusan sikereket érne el a politikai színtéren – ahhoz ugyanis, hogy labdába rúgjon, szükséges, hogy rendelkezzen egyfajta közéleti kompetenciával.

Érdekes módon azonban az előnyös külső elsősorban konzervatív berkekben segíti a hölgyeket szavazatokhoz. Ha a két fél népszerűsége az adott közegben nagyjából hasonló, a szabályos, nőies arc az, ami segít a választóknak dönteni a politikai állásfoglalás helyett.

Így szavazunk! A szépség a politikában is ütős fegyver

A kutatócsoport Indiában térképezte fel a szavazópolgárok elméjét, több mint 2000, kezdetben elkötelezetlen választó meginterjúvolásának segítségével. Kiderült, hogy a voksolók nagy mértékben befolyásolhatóak, és nagyjából 12 százalékot lehet fordítani a választási eredményeken pusztán azzal, hogy a honanyának előnyös külseje van.

Fény derült arra is, hogy elsősorban az arc formája érdekli a választókat: a szemek, az arccsont, a szemöldök és a hajhossz, továbbá a smink is. Minél inkább nőiesnek bizonyult a politikusnő, annál több szavazatot kapott.

Jon Freeman professzor, a kutatás vezetője elmondta, hogy a jelenség nyilvánvalóan azzal függ össze, hogy a konzervatív szavazók szeretik az egyértelmű határokat a nemek közt, ezért egy férfias külsejű politikusnő az ő szemükben gyakran egyáltalán nem lehet hiteles – függetlenül attól, hogy szakmailag mennyire van képben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend