Húsvéti menü – kicsit másképp!
Ha kicsit unod már a klasszikus húsvéti főtt sonkát és főtt tojást, akkor itt az ideje, hogy kipróbálj valami újat! Régi szereplők új köntösben!
Hideg céklaleves kefirrel
Hozzávalók:
- 3 kis cékla
- 2 kis uborka
- 5 piros retek
- 2 szál aprított zöld hagyma
- fél csokor friss kapor
- 1 liter kefir
- 1 evőkanál reszelt torma
- só
- fekete bors
- 4 tojást a tálaláshoz
- 1 citrom leve
Elkészítés:
1. Mossuk meg a céklákat, csomagoljuk be alumínium fóliába és 200 fokos sütőben süssük 45 percig, amíg megpuhulnak. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd reszeljük durvára.
2. Főzzük keményre a tojásokat, majd ezeket is hagyjuk kihűlni. Vágjuk cikkekre és tegyük félre.
3. Mossuk meg az uborkát és a retket, és vágjuk apró kockákra.
4. Egy nagy tálba tegyük bele a reszelt céklát, keverjük hozzá a kefirt. Fűszerezzük tormával, kaporral, sóval, borssal. Adjuk hozzá az uborkát és retket. Citromlével ízlés szerint kicsit savanyíthatjuk.
5. Szolgáljuk fel hidegen, főtt tojás szeletekkel a tetején, kaporral megszórva. Hűtőben jól eláll 1-2 napig.
Húsvéti sült sonka narancslekvárral
Hozzávalók:
- 2 kg bőrös füstölt sonka
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1/2 zellergumó
- 1 vörös hagyma
- 2 narancs
- 3 babérlevél
- 10 szem egész fekete bors
- kakukkfű
- rozmaring
- só
- őrölt bors
- egész kömény
- 10 dkg narancslekvár
Elkészítés:
1. A sonkát mossuk le, és pár órára áztassuk vízbe.
2. A zöldségeket pucoljuk meg. A sonkát megfelelő méretű lábasban tegyük fel főzni. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Tegyük a főzőlébe a darabolt sárgarépát, zellert és hagymát, a babérlevelet és az egész borsot, a narancsok kifacsart levét. Ha a főzőlé felforrt, lassú tűzőn főzzük tovább kb. 60 percig. Ezt követően 30 percig hagyjuk a főzőlében állni.
3. A húst vegyük ki a léből. A bőrt késsel vágjuk le vékonyan úgy, hogy kb. 1 cm zsír maradjon a sonkán. A megmaradó zsír réteget éles késsel vágjuk be 1 cm-es rombusz alakzatban. A vágások mentén tegyük bele a rozmaring levelektől megtisztított ágat, a kakukkfű ágakat és a kettétört babérleveleket. A sonkát enyhén sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kevés egész köménnyel, és tegyük be 170 fokos sütőbe. Közben a rozmaring leveleket vágjuk apróra, és keverjük el a narancslekvárral. Ha szükséges, hígíthatjuk kevés vízzel, így könnyebb a sonkára kenni.
4. Ha a sonkán lévő zsírréteg 20 perc elteltével gyöngyözni kezd, vegyük ki a sütőből, és minden oldalán kenjük meg a rozmaringos narancslekvárral. Ezt többször ismételjük a következő kb. 50 perc alatt, amíg a sonka elkészül.
Narancskrémes muffin
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 3 ek nádcukor
- 3 ek méz
- fél narancs reszelt héja
- 15 dkg sárgarépa
- 3 dkg aprított dióbél
- 1 dl olaj
- 1 nagy tojás
- 1 ek kardamom (pucolva)
- 1 ek csillagánizs
- 1,5 ek őrölt fahéj
- 3-4 szem szegfűbors
- 1 ek szegfűszeg
- 1 ek gyömbér
- 1 kk szerecsendió
A narancskrémhez:
- fél narancs reszelt héja
- 15 dkg natúr krémtúró vagy krémsajt
- 1-2 ek méz (vagy agávé szirup)
Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
2. Egy nagy keverőtálban elkeverjük a lisztet, fűszereket és sütőport, majd belereszeljük a répát és egy narancs héjának a felét.
3. A tojást kissé felverjük, elkeverjük az olajjal és a mézzel.
4. A tojásos keveréket a lisztes keverékhez öntjük, elkeverjük, és beleforgatjuk a dió darabokat.
5. Kibélelt, kiolajozott vagy szilikon muffinformába töltjük a masszát. Kb. 25 percig világosbarnára sütjük.
6. Közben a krémsajtot elkeverjük a mézzel vagy sziruppal, belereszeljük a narancshéj másik felét.
7. A kész muffinokat hűlni hagyjuk.
8. Egy kis zacskót megtöltjük a narancsos krémmel, a csücskét levágjuk, ezen keresztül a krémet a muffinok tetejére nyomjuk.
9. Sárgarépa csíkokkal és aprított dióval vagy húsvéti cukorkatojásokkal díszítjük
A Patika Tükör áprilisi számában még több húsvéti recept található. Keresse a patikákban!
Májtisztító receptjeinket itt találja!