Húsvéti menü – kicsit másképp!

Húsvéti menü – kicsit másképp!

Ha kicsit unod már a klasszikus húsvéti főtt sonkát és főtt tojást, akkor itt az ideje, hogy kipróbálj valami újat! Régi szereplők új köntösben!

Hideg céklaleves kefirrel

Hozzávalók:

  • 3 kis cékla
  • 2 kis uborka
  • 5 piros retek
  • 2 szál aprított zöld hagyma
  • fél csokor friss kapor
  • 1 liter kefir
  • 1 evőkanál reszelt torma
  • fekete bors
  • 4 tojást a tálaláshoz
  • 1 citrom leve

Húsvéti menü – kicsit másképp!

Elkészítés:

1. Mossuk meg a céklákat, csomagoljuk be alumínium fóliába és 200 fokos sütőben süssük 45 percig, amíg megpuhulnak. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd reszeljük durvára.
2. Főzzük keményre a tojásokat, majd ezeket is hagyjuk kihűlni. Vágjuk cikkekre és tegyük félre.
3. Mossuk meg az uborkát és a retket, és vágjuk apró kockákra.
4. Egy nagy tálba tegyük bele a reszelt céklát, keverjük hozzá a kefirt. Fűszerezzük tormával, kaporral, sóval, borssal. Adjuk hozzá az uborkát és retket. Citromlével ízlés szerint kicsit savanyíthatjuk.
5. Szolgáljuk fel hidegen, főtt tojás szeletekkel a tetején, kaporral megszórva. Hűtőben jól eláll 1-2 napig.

Húsvéti sült sonka narancslekvárral

Hozzávalók:

  • 2 kg bőrös füstölt sonka
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1/2 zellergumó
  • 1 vörös hagyma
  • 2 narancs
  • 3 babérlevél
  • 10 szem egész fekete bors
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • őrölt bors
  • egész kömény
  • 10 dkg narancslekvár

Húsvéti menü – kicsit másképp!

Elkészítés:

1. A sonkát mossuk le, és pár órára áztassuk vízbe.
2. A zöldségeket pucoljuk meg. A sonkát megfelelő méretű lábasban tegyük fel főzni. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Tegyük a főzőlébe a darabolt sárgarépát, zellert és hagymát, a babérlevelet és az egész borsot, a narancsok kifacsart levét. Ha a főzőlé felforrt, lassú tűzőn főzzük tovább kb. 60 percig. Ezt követően 30 percig hagyjuk a főzőlében állni.
3. A húst vegyük ki a léből. A bőrt késsel vágjuk le vékonyan úgy, hogy kb. 1 cm zsír maradjon a sonkán. A megmaradó zsír réteget éles késsel vágjuk be 1 cm-es rombusz alakzatban. A vágások mentén tegyük bele a rozmaring levelektől megtisztított ágat, a kakukkfű ágakat és a kettétört babérleveleket. A sonkát enyhén sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kevés egész köménnyel, és tegyük be 170 fokos sütőbe. Közben a rozmaring leveleket vágjuk apróra, és keverjük el a narancslekvárral. Ha szükséges, hígíthatjuk kevés vízzel, így könnyebb a sonkára kenni.
4. Ha a sonkán lévő zsírréteg 20 perc elteltével gyöngyözni kezd, vegyük ki a sütőből, és minden oldalán kenjük meg a rozmaringos narancslekvárral. Ezt többször ismételjük a következő kb. 50 perc alatt, amíg a sonka elkészül.

Narancskrémes muffin

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 3 ek nádcukor
  • 3 ek méz
  • fél narancs reszelt héja
  • 15 dkg sárgarépa
  • 3 dkg aprított dióbél
  • 1 dl olaj
  • 1 nagy tojás
  • 1 ek kardamom (pucolva)
  • 1 ek csillagánizs
  • 1,5 ek őrölt fahéj
  • 3-4 szem szegfűbors
  • 1 ek szegfűszeg
  • 1 ek gyömbér
  • 1 kk szerecsendió

A narancskrémhez:

  • fél narancs reszelt héja
  • 15 dkg natúr krémtúró vagy krémsajt
  • 1-2 ek méz (vagy agávé szirup)

Húsvéti menü – kicsit másképp!

Elkészítés:

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
2. Egy nagy keverőtálban elkeverjük a lisztet, fűszereket és sütőport, majd belereszeljük a répát és egy narancs héjának a felét.
3. A tojást kissé felverjük, elkeverjük az olajjal és a mézzel.
4. A tojásos keveréket a lisztes keverékhez öntjük, elkeverjük, és beleforgatjuk a dió darabokat.
5. Kibélelt, kiolajozott vagy szilikon muffinformába töltjük a masszát. Kb. 25 percig világosbarnára sütjük.
6. Közben a krémsajtot elkeverjük a mézzel vagy sziruppal, belereszeljük a narancshéj másik felét.
7. A kész muffinokat hűlni hagyjuk.
8. Egy kis zacskót megtöltjük a narancsos krémmel, a csücskét levágjuk, ezen keresztül a krémet a muffinok tetejére nyomjuk.
9. Sárgarépa csíkokkal és aprított dióval vagy húsvéti cukorkatojásokkal díszítjük

A Patika Tükör áprilisi számában még több húsvéti recept található. Keresse a patikákban!

Májtisztító receptjeinket itt találja!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek