Hirdetés

Hormonok játéka

Az endokrin, vagyis a hormonrendszer a belső elválasztású mirigyek rendszere, amelyek összehangoltan és szinte észrevétlenül működnek testünkben, feltéve, ha minden rendben van. Puffadás, alacsony libidó, fázékonyság, kedvetlenség, vajon ezek hátterében is a hormonok „játéka” állhat?

Hirdetés
Hirdetés

Bár nem igazán kézzelfogható, mégis szervrendszernek tekintjük az endokrin rendszert, hiszen egy központ által irányított „egységek” hálózata, amelyek kommunikálnak egymással, mondja el prof. Balázs Csaba, endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. Ezek az egységek a belső elválasztású, azaz endokrin mirigyek, a kommunikáció pedig az általuk termelt hatóanyag, a hormonok útján zajlik.

Az endokrin mirigyeknek nincs kivezető csövük, az általuk termelt hormonok közvetlenül a véráramba kerülnek, így a test minden részébe eljutnak. Minden hormonnak megvan a maga speciális feladata, amelyet egy bizonyos területen kell elvégeznie, ezért az is nagyon fontos, hogy sajátos legyen a hatása. Minden hormont csak egy speciális célsejt ismer fel abban a szervben vagy szövetben, amelyet működésbe kell hoznia.

A klasszikus endokrin rendszer a belső elválasztású mirigyek (agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese, here, petefészek, csecsemőmirigy, tobozmirigy és a hasnyálmirigy) összessége, emellett pedig létezik egy diffúz (elszórt) endokrin rendszer, amelyet olyan sejtek alkotnak, amelyek nem endokrin működésű szervekben helyezkednek el, mégis termelnek hormonokat (ilyen például a Langerhans-szigetek).

Az endokrin szervek betegségei többnyire lassan fejlődnek ki, és nem könnyű diagnosztizálni őket. Az alul- vagy túlműködést a bekövetkező hormonzavar árulja el, a rosszindulatú daganatai nagyon ritkák. A legtöbb fajta alulműködés hormonpótlással kezelhető.Hormonok játéka

Agyalapi mirigy
A hormonrendszert irányító agyalapi mirigy (hipofízis) egy babszemnyi szerv. Szoros kapcsolatban áll a hipotalamusszal, amely a kapcsolattartó az agy, az idegrendszer és az endokrin rendszer között. A szabályozó mechanizmus érzékeli a vér hormonszintjét, vagy a hormon által szabályozott anyag mennyiségét. Ha ez túl magasra emelkedik, akkor csökkenti az adott hormon termelését, vagy azzal ellentétes hatású hormont bocsát ki. Ha a hormonszint túl alacsony, akkor fokozza a hormonkibocsátást, így mindig éppen annyi hormon áll rendelkezésre, mint amennyire szükségünk van.
Az agyalapi mirigy elülső, hátsó és közti lebenyében is előállít hormonokat, ezek hatnak a növekedésre, a tüszőérésre, a tejelválasztásra, a festék-anyagcseréjének szabályozására, illetve más hormontermelő szervek működésére. Mivel számos hormont termel, sokirányú a hatása is, ezért szokás a belső elválasztású mirigyek karmesterének nevezni.

Pajzsmirigy
A pajzsmirigyben termelődik a tiroxin, a trijódtironin, amelyek az anyagcsere-folyamatok szabályozásában vesznek részt, illetve a calcitonin, amely gátolja a kalcium csontokból való felszabadulását.

Mellékpajzsmirigy
Hormonja a parathormon, amely a szervezet foszfor- és kalciumellátottságáért felelős.

Mellékvese
Több hormon előállításáért is felelős, itt termelődnek a stresszhormonok, a kortizol, az aldosteron, az adrenalin és a noradrenalin.

Here és petefészek
A férfiakban a here termeli a tesztoszteront, míg a nőkben a petefészek az ösztrogént és a progeszteront, ezek a nemi működés szabályozásának fő alkotóelemei.

Csecsemőmirigy
Szintén több hormon termelődik a csecsemőmirigyben, ezek közül az egyik legfontosabb a thymosin, amely felelős a növekedésért és a szexuális fejlődésért, illetve az idegen szövet szervezetből való kivetéséért és az immunrendszer fejlődéséért. A pubertás után a csecsemőmirigy visszafejlődik.

Tobozmirigy
A benne termelődő melatoninnak köszönhető a pubertás helyes időben érkező kialakulása.

Hasnyálmirigy
A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben termelődik a glukagon, amely közvetve a vércukorszintet növeli, az inzulin, amely a vércukorszint csökkentésére van hatással, és a somatostatin, amely a testnövekedést gátolja.

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó írások
Hirdetés
Pirula Trend