Hirdetés
Hódiít a jégdiéta! Tényleg fogyaszt a jeges eledel

Hódiít a jégdiéta! Tényleg fogyaszt a jeges eledel

dr. Brian Weiner gasztroenterológus nevéhez köthető az a furcsa, de egyre népszerűbb diéta, amely a zsírégetést cukormentes jégkása és jeges víz elfogyasztásával serkenti. Mivel a jeget az emésztéshez a szervezetnek először fel kell melegítenie, a többletmunka rendesen felpörgeti az anyagcserét.

Hirdetés
Hirdetés

Legitim fogyókúrás eszköznek tartja dr. Brian Weiner amerikai gasztroenterológus a jégdiétát, azt a speciális módszert, amelyet a szervezet anyagcseréjének felpörgetésére dolgozott ki. Elmélete szerint ugyanis a jég emésztéséhez a szervezetnek megfelelő hőmérsékletre kell melegíteni a fagyott vizet, ehhez pedig plusz energiára van szükség. Eközben az anyagcsere felpörög, és több kalória ég el - írja az origo.hu.

Hódiít a jégdiéta! Tényleg fogyaszt a jeges eledel

Az orvos számításai szerint egy liternyi jég elfogyasztásakor 160 kilokalória (kb. 20 perc kocogásnak megfelelő mennyiség) ég el, és szerinte ez az a maximális jégadag, amit egy egészséges felnőtt biztonsággal megehet. Ha tehát valaki minden nap egy liternyi cukormentes jégkását elszürcsöl, minden más körülményt változatlannak tekintve havonta több mint fél kilót fogyhat. Egy liternyi jégmennyiség fölött azonban már mellékhatásokkal is számolni kell, hiszen a túlzásba vitt belső hűtés ronthatja a szervek optimális működését.

Kiknek nem ajánlott?

Weiner arra is felhívja a figyelmet, hogy a jégdiéta gyermekeknél csak kellő odafigyeléssel alkalmazható, hiszen a kisebb testtömeg miatt szervezetük hamarabb hűl. A túlhűtést elkerülendő szintén nem tanácsos sok jeget szopogatni hideg időben, sőt közvetlenül egy megerőltető edzés után sem. A jégdarabok rágása hosszú távon a fogaknak és az ínynek sem tesz jót, torokgyulladást okozhat, ezért a szerző azt tanácsolja, hogy a nagyobb jégdarabokat (cukormentes jégkrémet, jégkockát) hagyjuk a szánkban elolvadni, vagy válasszunk helyette energiaszegény jégkását.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend