Hirdetés
Hepatitis C, az időzített bomba

Hepatitis C, az időzített bomba

A hepatitis C a máj krónikus gyulladását okozza, amely igen alattomos betegség, hiszen az esetek egy részében évekig vagy akár évtizedekig nem jár különösebb tünetekkel. De mint dr. Makara Mihály hepatológus főorvos fogalmaz, 30 év átlagos lefolyást tekintve 27 évünk van felfedezni, mielőtt végzetes baj történne.

Hirdetés
Hirdetés

A hepatitis C olyan fertőzés, amelyet a hepatitis C-vírus (HCV) okoz. A máj krónikus, 20-50 éven át zajló gyulladása, amely ilyen hosszú idő alatt a májsejtek pusztulásához, majd a máj kötőszöveti átalakulásához vezet. A betegség végén májzsugor vagy akár májrák is kialakulhat, illetve az egész szervezet olyan súlyos állapotba kerülhet, amely akár halállal is végződhet.

A vírus

A hepatitis a görög „hepar” (máj) és az „itis” (gyulladás) tagokból áll, tehát májgyulladást jelent. A hepatitisvírusoknak több fajtája ismert, leginkább az A, a B és a C típus áll a fókuszban. Érdekesség, hogy a D- és az E-vírust hamarabb elnevezték, mint a C-t: a kutatók már tudtak egy olyan vírus létezéséről, amely nem A és nem B (a betegséget is sokáig NANB-nek, azaz „Non-A-Non-B-Hepatitis”-nek nevezték), de még nem azonosították. 1989-ben fedezték fel a HCV-t, vagyis a hepatitis C-vírust, amely az RNS-vírusok közé tartozik, örökítőanyaga a ribonukleinsav.

Terjedés

A vírus elsősorban vérrel való érintkezés útján terjed, például intravénás droghasználat (közös tű), nem steril orvosi eszközök alkalmazása vagy vérátömlesztés során. Nem ismert az, hogy a hepatitis C nemi úton terjedne. Más kérdés, hogy ha az aktus a nyálkahártya mikrosérüléseivel jár, akkor már van esély a fertőzésre. Nincs azonban kockázat, ha a vér ép bőrrel érintkezik.

Hepatitis C, az időzített bomba

Monogám heteroszexuális pároknál nem áll fenn a szexuális úton történő fertőződés rizikója. A tetoválás divatossá válásával két-háromszorosára nőtt a fertőzés veszélye! Bizonyos eszközöket – borotvát, fogkefét, manikűrkészletet – nem tanácsos közösen használni, de öleléssel, csókkal, érintéssel nem terjed a kór.

A veszélyek tudatosítása miatt a hepatitis C szempontjából „jól jött”, hogy az 1980-as évek elején az AIDS fókuszba került: számos kampány hívta fel a figyelmet a vérrel átvihető betegségekre. 1992-ben Magyarországon is bevezették a vér általános szűrését: azóta vérátömlesztéssel nem fordulhat elő a vírus terjesztése. Akik azonban 1992 előtt vettek részt szervdonációban, adtak vagy kaptak vért, azoknál van esély arra, hogy vírushordozók, és talán éppen a betegség végső szakasza előtt állnak!

Az akut fertőzés

A vírus lappangási ideje 2-25 hét. A tünetek csak ezután jelentkeznek, de nem mindenkinél: a fertőzés csak az esetek 15 százalékában jár akut tünetekkel, és azok sem igazán jellegzetesek. A betegnek csökken az étvágya, hányingere van, fáradékony, izom- és ízületi fájdalmat tapasztal. (Csak néhány esetben fordul elő sárgaság, amikor a szemfehérje és a bőr besárgul, a vizelet sötétsárga, a széklet pedig világosabb színű.)

A fertőzöttek egyötöde károsodás nélkül meggyógyul. Akár az is előfordulhat, hogy az illető nem is szerez tudomást arról, hogy enyhe fokú májgyulladáson esett át. A gyógyult beteg vírusmentes lesz

Krónikus gyulladás

Az esetek 80 százalékában azonban krónikus gyulladás alakul ki. Ez a fajta fertőzés nagyon alattomos, hiszen nem jelentkezik akut májgyulladás, amely felhívná a figyelmet a betegségre. A krónikus gyulladás enyhe, általános tünetekkel jár, amelyekre azonban sokan nem figyelnek fel: ilyen a fáradtság, az ismeretlen eredetű hasfájás, a puffadás, a teltségérzés. Az érintettek többségének nincs is tudomása arról, hogy a szervezetében a fertőzés, mint egy időzített bomba, ketyeg. Az immunrendszer megfelelő sejtjei felveszik a harcot a máj fertőzött sejtjeivel, hogy elpusztítsák a bennük szaporodó vírusokat. Ám ennek a küzdelemnek maguk a májsejtek is áldozatul esnek.

Hepatitis C, az időzített bomba

A májnak alapvetően hatalmas tartalékai vannak. Élődonoros májátültetésnél például a májnak csak a harmadát veszik ki és ültetik át a beteg szervezetébe: ebből is látható, hogy egy kisebb térfogatú, de ép szerv is képes ellátni a máj funkcióját. Ám a máj tartalékai sem végtelenek. Hosszú ideje fennálló fertőzés esetén megduzzad, majd hegesedik (ez a fibrózis) és zsugorodik (ez a májzsugor). A májzsugor fokozott nyomást idézhet elő a májhoz kapcsolódó vénákban, ezért a beteg hajlamosabb a véraláfutásra vagy a vérzésre. Végül májelégtelenség vagy májrák alakul ki, ami halálhoz vezet. Mint szakértőnk mondja, ha a betegség átlagos, harminc évig tartó lefolyását vesszük alapul, csak az utolsó három év jelenti azt a szakaszt, amikor a beteg már menthetetlen, huszonhét évünk van tehát felfedezni a kórt – és tenni ellene.

A diagnózis

A hepatitis C szűrése vérvizsgálattal történik, amelyet a háziorvos is elvégezhet, és amely során azt ellenőrzik, hogy van-e HCV elleni ellenanyag a vérben. Ha az eredmény pozitív, akkor az immunteszt ellenőrzésére és a súlyosság megállapítására egy második tesztet is elvégeznek. Az eredmény két hét múlva érkezik meg.

A májenzimek vizsgálata is kimutathatja a fertőzést, számuk ugyanis általában a fertőzést követő hetedik héten megemelkedik.

Most még csak magánrendelőkben érhető el az a nyálteszt, amely a nyálminta alapján 20 percen belül kimutatja, hogy a szervezet találkozott-e már a vírussal. Ennek a vizsgálatnak az ára 10 ezer forint körül mozog.

Második lépésként egy olyan vizsgálat is elvégezhető, amely során megmérik a vérben található vírusok mennyiségét. Ez a vizsgálat körülbelül 30 ezer forintba kerül.

A kezelés

Az esetek 40-80 százalékában a betegség – ha időben vagyunk – gyógyítható, speciális gyógyszerek kombinációjával (a vírus típusától függően). A gyógyulás fél-másfél évet vesz igénybe. Egy beteg gyógyítása 3-10 millió forintba kerül, amelyet évente 600 beteg esetében az OEP finanszíroz. A várakozók száma azonban háromezer… Mivel évente 500 új beteget fedeznek fel, a várólista gyakorlatilag nem csökken, csak átalakul: a legsúlyosabb állapotú betegek kapnak előbb kezelést, a sorban mögöttük állóknak pedig talán van olyan szerencséjük, hogy mire maguk is súlyos állapotba kerülnek, hozzájuthatnak a terápiához.

Az üzenet

Néhány egyszerű óvintézkedéssel megelőzhetjük, hogy hepatitis C-vel fertőződjünk meg. Ha azonban bármilyen rizikófaktor miatt fennáll annak az esélye, hogy vírushordozók vagyunk, forduljunk orvoshoz!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend