Házi trüffel - Adventre készülődünk
Amikor sokat jártam Brüsszelbe, nem hagyhattam ki, hogy ne hozzak igazi belga trüffelt. Ehhez ma már itthon is hozzá lehet jutni, de érdemes házilag otthon is kipróbálni. Főleg, ha diabetikus változatot szeretnénk.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók:
- 15 dkg Rama
- 20 dkg csokoládé
- 2 tojás sárgája
- 10 dkg porcukor
- kakaópor
A margarint keverjük simára. Állandó keverés mellett adjuk hozzá előbb a porcukrot. Ha sima elegyet kaptunk, egyenként keverjük hozzá a tojás sárgáját. Ha ezzel megvagyunk, gőz felett (lábasba tegyünk fel vizet forrni, és tegyünk rá egy edényt, ami nem lóg bele, hanem pontosan rá illik) olvasszuk fel a darabokra tört csokoládét. Nem szabad, hogy túl forró legyen. Ha sima a csokoládé, vegyük le, hagyjuk egy picit hűlni, de ne dermedjen meg. Keverjük óvatosan a tojásos masszához, majd tegyük hűtőbe. Amikor megdermedt, kiskanállal vegyünk ki belőle darabokat és formáljunk belőle golyókat. Forgassuk meg a kakaóporban.
Tipp! Készíthetjük fehér vagy ízesített csokoládéból is, illetve megforgathatjuk darált mogyoróban, csokidarában is. Ajándéknak is nagyon jó.
Jó tudni! Ez a változat hagyományos csokoládéból és cukorból készült. Ma már nagyon finom diabetikus csokoládékat lehet kapni, amit felhasználhatunk, illetve a nyírfa cukor is kapható porcukor formájában. Így a cukorbetegek is készíthetik.
Tápérték (100 g):
|
Étcsokoládé 45-60 % kakaótartalmú |
Rama |
Porcukor |
Tojás |
Kakaó |
Energia |
546 kcal |
630 kcal |
389 kcal |
143 kcal |
201 kcal |
Fehérje |
4,9 g |
0 g |
0 g |
12,6 g |
22,5 g |
Zsír |
31,3 g |
70 g |
0 g |
9,5 g |
10,5 g |
Szénhidrát |
61,2 g |
0 g |
99,9 g |
1,8 g |
9,9 g |