Hirdetés
Hatékony hormontapaszok

Hatékony hormontapaszok

Francia kutatók úgy vélik, hogy a menopauza idején alkalmazott hormonpótló kezelés biztonságosabb tapaszok vagy gél formájában, mivel így kisebb a vérrögök kialakulásának kockázata, mint a tabletták használatával.

Hirdetés
Hirdetés

A hormontapaszok és gélek bizonyítottan hatékonyan enyhítik a változó korú nők legfőbb panaszait a hőhullámokat és az éjszakai izzadást. Egyelőre az még nem tisztázott, hogy biztonságosabbak-e a tapaszok a tablettáknál a mellrák, az agyvérzés vagy a szívroham kockázatának szempontjából, de már folyik egy nagyszabású vizsgálat ennek kiderítésére.

A kutatás mesterséges női nemi hormonkészítményeket vizsgál, melyeket vemhes lovak vizeletéből kivont hormonokból készítettek.

A kutatók eddig 981, 45 - 70 év közötti nőt vizsgáltak, közülük 271-nél alakult ki vérrög. A szakemberek megállapították, hogy a hormontablettákat szedő nők körében négyszer gyakrabban alakul ki vérrög, mint azok körében, akik hormontapaszokat vagy gélt használnak.

A szakemberek úgy vélik, hogy a szájon át bevett gyógyszerek azért okoznak nagyobb valószínűséggel vérrögöket, mert felszívódás után áthaladnak a májon, ahol a véralvadást beindító faktorok aktiválódhatnak. Tapasz vagy gél alkalmazása esetén a hormonok egyenesen a vérbe jutnak, így ugyanazt a hatást kisebb dózissal is el lehet érni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend