Hirdetés
Hámlik, viszket, feszül

Hámlik, viszket, feszül

Ha bőrgondokról beszélünk, akkor általában a zsíros, aknés bőrre gondolunk, hiszen általában ez okozza a legtöbb problémát. Sokan szerencsésnek tartják azokat, akiknek száraz a bőre, hiszen kamaszkorban sem csúfítják pattanások, de ez a bőrtípus is okozhat kellemetlenségeket. Ráadásul a száraz bőr könnyebben ráncosodik, veszít rugalmasságából. Az, hogy a bőr száraz, nem csupán bőrtípus kérdése, kialakulását külső tényezők, életmód és bizonyos betegségek - melyek kísérő tünete lehet - is okozhatják.

Hirdetés
Hirdetés

A száraz bőr igen kellemetlen érzést okoz: érzékeny, hámlik, sokszor feszül és viszket. Ebben az esetben a faggyúmirigyek kevés zsiradékot termelnek, a pergamenszerűvé váló bőr hajlamos lesz a berepedezésekre. Sokan csak bizonyos esetekben - fűtési szezon, hideg idő, légkondicionáló haználata - tapasztalják a tüneteket. Arra is ügyelni kell, hogy a napozás és a szolárium is szárítja a bőrt. A tisztálkodó- és kozmetikai szerek hatásával sem árt tisztában lennünk, mivel ezek is fokozhatják a száraz bőr tüneteit: a szappan és az alkoholtartalmú arclemosók használata nem ajánlott. Érdemes jól és gondosan kiválasztani a szépítőszereinket, mert ha sérült a bőr védőrétege, ezt néhány krém csak még jobban fokozza.

A rendszertelen, vitaminokban szegény táplálkozás, a dohányzás, a kevés folyadékfogyasztás is hozzájárulhat a bőr idő előtti elöregedéséhez.

Az életkor is számít

Ahogy már említettük, a száraz bőr nem csupán bőrtípus kérdése. A bőr öregedése 30 év körül indul meg, ekkor már másfajta törődést kínál. A változókorral járó hormonális változások következménye is lehet a bőr szárazsága.

Betegség a háttérben

Ha azt vesszük észre, hogy bőrünk állaga hirtelen megváltozik, és - esetleg - más panaszaink is jelentkeznek, lehet, hogy valamilyen betegség áll a háttérben. Ilyen lehet - például - a vashiányos állapot, jó néhány emésztőszervi, vagy hormonális eredetű megbetegedés. Az elmaradó menzesz is együtt járhat bőrszárazsággal, de a pajzsmirigy alulműködése is okozhat ilyen jellegű panaszt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend