Hirdetés
Halálos csók

Halálos csók

Az ételallergia röviden annyit jelent, hogy bizonyos, az egészséges emberek számára ártalmatlan élelmiszer-összetevők az arra hajlamos egyénekben indokolatlanul heves reakciót váltanak ki. A részletekbe dr. Balogh Katalin allergológus szakorvos avat be minket.

Hirdetés
Hirdetés

Evés után normális esetben jóllakottan, kellemesen érezzük magunkat. Ha nem így történik, az azért van, mert a szervezetünk valamilyen váratlan, szokatlan ételreakciót produkál. Ennek több oka is lehet, és a tünetek hasonlósága miatt olykor nem egyszerű meghatározni, pontosan mi is áll a háttérben. A panaszokat okozhatják többek között az ételmérgezések, az emésztéssel kapcsolatos betegségek és az ételallergiák is. Némileg megkönnyíti a helyzetet, hogy - mint szakértőnk mondja - az allergia következetes: az arra hajlamos egyénben az allergénnel való találkozás minden esetben kiváltja az allergiás reakciót.

Ételallergének

Allergénnek vagy antigénnek nevezzük azokat az anyagokat, amelyek az egészséges emberek számára ártalmatlanok, de az allergiás betegben az immunrendszer eltúlzott reakcióját váltják ki. Az ételallergiát bizonyos élelmiszer-összetevők okozzák.

Az ételallergia gyermekkorban kétszer olyan gyakori, mint felnőttkorban.

A leggyakoribb ételallergének kisgyermekkorban a tej, a tojás és a mogyoró.

Halálos csók

Felnőtteknél elsősorban egyes gyümölcsök és zöldségek, különösen az eper, a dinnye, a kivi, a paprika, a mogyoró, a dió okoz allergiát. A halak, a tenger gyümölcsei, a szója, az olajos magvak, a hús, bizonyos fűszerek, a csokoládé, különböző ételadalékok, például ízfokozók és színezőanyagok bármely életkorban allergiás reakciót válthatnak ki.

Tünetek

Az ételallergiák leggyakrabban bőrtünetekkel járnak, például kipirulással, viszketéssel, csalánkiütéssel vagy Quincke-ödémával. Ez utóbbi a laza kötőszövetek duzzanatát jelenti: a szemkörnyék, az ajak, a garat, a gégefedő vagy a nyelvgyök bedagadását.

A második leggyakoribb tünetcsoport a légúti panaszok együttese: a tüsszögés, az orrfolyás, a nehézlégzés.

A gyomor-bél rendszeri panaszok - a hányás, a hasmenés vagy a görcsös hasi fájdalom - a harmadik helyet foglalják el a sorban.

Nagyon súlyos esetben anafilaxiás sokk is bekövetkezhet! Az anafilaxiás sokkok felét ételallergia okozza. Anafilaxiás sokk esetén ödéma keletkezik, megduzzadnak a nyálkahártyák. Ha ez a gégét is érinti, az fulladásos halált is okozhat! Ilyen esetben gyors orvosi segítségre van szükség! Minél hamarabb adrenalintartalmú szert kell adni a betegnek! (Régen sok kávét itattak a bajba jutott személlyel, mert az emelte a vérnyomást.) Ha valakinek korábban már súlyos, életveszélyes allergiás reakciója volt, anafilaxiás sokk esetére tanácsos önbelövő adrenalininjekciót - a megfelelő szert adagoló tollszerű eszközt - tartania magánál: ezzel ugyan nem akadályozhatja meg az allergiás reakció kialakulását, de csökkenteni tudja a tüneteket addig, amíg eljut egy rendelőbe. Fontos tudni, hogy az injekció vényköteles, csak szakorvos írhatja fel, indokolt esetben.

Az allergén beazonosítása

Jó hír, hogy - az allergiák közül egyedüliként - az ételallergia végleg megszűnhet, ha több éven keresztül sikerül elkerülni az allergént! Ehhez azonban meg kell tudnunk, hogy pontosan mi okozta a betegséget. Ez egyáltalán nem könnyű, főleg, ha valaki csupán egy-egy fehérjére vagy ételadalékra allergiás. Forduljunk allergológus szakorvoshoz, aki segít kideríteni, mire vagyunk allergiásak. Csak így van esélyünk megszabadulni a panaszoktól.

Egyéb allergiák, például szénanátha kivizsgálásakor a klasszikus módszereket, vagyis a bőr- és a vérteszteket alkalmazzák. Ételallergiáknál ezek azonban csupán az esetek egy részében vezetnek el az allergiát kiváltó anyagig, ezért másképpen zajlik a kivizsgálás.

A beteg maga is sokat tehet a sikerért, ha étkezési naplót vezet. Legalább másfél hónapig érdemes feljegyezni, hogy mikor, milyen ételből mennyit fogyasztottunk, és azt is, hogy pontosan mikor jelentkeztek a tünetek. Ritkán fordul elő, hogy valaki 2-3 ételösszetevőnél többre legyen allergiás, így az esetek többségében előbb-utóbb sikerül kettőre leszűkíteni a "gyanúsítottak körét".

Ezután következhet az úgynevezett eliminációs és terheléses vizsgálat.

Az elimináció a szóban forgó táplálék kihagyását jelenti az étrendből. Ez várhatóan a tünetek megszűnését eredményezi.

Kéthónapos elvonás után következhet a terhelés, azaz a beteg ismét fogyaszt a gyanús táplálékból. Ha korábban súlyos allergiás roham zajlott le, a tesztet lehetőleg a beteg szervezetén kívül végzik, a véréből vett mintán. Hagyományos esetben azonban az egyén szigorú megfigyelés mellett, kapszula formájában kapja a valószínűsíthető allergént.

Halálos csók

Érdekesség, hogy felnőtteknél ez a vizsgálat dupla vak teszt. Ez azt jelenti, hogy a kapszulák között placebo, azaz allergént nem tartalmazó is található, és sem a beteg, sem a kezelőorvos nem tudja, hogy mikor melyik szert veszi be a beteg. Mint dr. Balogh Katalin mondja, erre azért van szükség, mert az allergiák kialakulásában nagyon nagy szerepe van a pszichés hatásoknak: a dupla vak vizsgálattal ezek háttérbe szorulnak.

Ha a tünetek ismét megjelennek, igazolt az allergia. Azért fontosak a kórházi körülmények, hogy amennyiben súlyos allergiás roham lépne fel, azt kezelni lehessen.

Az allergén elkerülése

Amíg nem ismerjük az allergént, a tünetek hirtelen fellépésekor más allergiákhoz hasonlóan enyhülést hozhatnak a tüneti szerek. Ilyenek a bőrviszketést és a duzzanatot csökkentő antihisztaminok, vagy - makacs esetben - a szteroidok.

Az ételallergia alapvető megoldása azonban a panaszokat kiváltó élelmiszer teljes kerülése. Ez sokszor nagyon nehéz. Ha például csupán egy adalékanyagról, például egy ízfokozóról van szó, rendkívüli körültekintést és precizitást igényel az összes lehetséges élelmiszer kiiktatása. Az ételallergiás betegnek minden címkét el kell olvasnia a közértben, részletesen ki kell kérdeznie a pincért az étteremben. A tájékozódásban segít az az adatbank, amelyet minden évben kiadnak az úgynevezett "mentes" élelmiszerekkel.

A rengeteg befektetett energia azonban néhány év alatt megtérül: végleg megszabadulhatunk az ételallergiától.

Az anafilaxiás sokk jellemző tünetei

  • csalánkiütés
  • bőrvöröség
  • Quincke-ödéma
  • rekedtség
  • köhögés
  • kaparó érzés a torokban
  • a vérnyomás leesése
  • szívritmuszavar
  • hörgőszűkület
  • hányás
  • hasmenés
  • fejfájás
  • tudatzavar

Tévhit!

Egyes pollenallergiás emberek szervezete bizonyos ételekre szintén allergiás reakcióval válaszol. Ez a keresztallergia, amely a tévhittel ellentétben nem ugyanaz, mint az ételallergia. A háttérben bizonyos anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag molekulái között az eltérés, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük. A keresztreakció előfordulhat pollen-pollen, de pollen-étel között is. Ha az illető allergiás az egyik anyagra, a másikra is hasonlóan fog reagálni.

Jellemző keresztallergiák:

  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
  • Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller
  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó
  • Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér
  • Földimogyoró: dió
  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag

Táplálékallergia Adatbank

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszéke gondozza a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankot. Az Adatbank az élelmiszergyártók adatai alapján évente megjelenteti a kilenc leggyakoribb allergénkomponenstől, illetve intoleranciafaktortól mentes élelmiszerek listáját.

A füzetek a +36-1-486-4826-os telefonszámon vagy az info(at)taplalekallergia(dot)hu e-mail címen rendelhetők meg.

Az Adatbank munkatársai ingyenes telefonos dietetikai tanácsadást tartanak minden szerdán 13.00 és 15.00 között a +36-80-204-763-as, ingyenesen hívható zöld számon.

Halálos csók

Allergológusok körében jól ismert ez a történet. Állítólag egy fiatal pár egyik tagja allergiás volt a mogyoróra, amiről a partnere is tudott. A találkozó előtt órákkal mogyorót fogyasztott, de utána fogat mosott, még a száját is gondosan kimosta kívül-belül. A találkozón megcsókolta a párját, aki anafilaxiás rohamot kapott: épp hogy sikerült megmenteni az életét.


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend