Hirdetés
Ha fázunk, felfázunk?

Ha fázunk, felfázunk?

Bár a köznyelv felfázásnak is hívja, a húgyúti fertőzéseknek valójában nincs köze a hideghez vagy ahhoz, ha fázunk. Mint dr. Gombos Éva nefrológus főorvos mondja, a nők fele élete során legalább egyszer szenved a hólyaghurut tüneteitől, évszaktól függetlenül.

Hirdetés
Hirdetés

A húgyúti fertőzéseket a nők betegségének tartják. Ritkán férfiaknál is előfordulhat, ám a húszas éveikben járó nőknél 50-szer gyakoribb, mint a férfiaknál!

A húgyúti fertőzések

Mi okozza? A fertőzéseket gombák, vírusok, de leggyakrabban baktériumok (tipikusan az E. coli) okozzák, amelyek vagy felszálló módon, vagy a  véráramon keresztül juthatnak be a húgyutakba.

Ha fázunk, felfázunk?

Hol jelentkezik? A húgyutak fertőzései többféle területet is érinthetnek: a húgycsövet, a hólyagot, a húgyvezetékeket vagy a veséket. A húgycső és a hólyag esetében alsó húgyúti fertőzésről van szó: ez enyhébb lefolyású betegség, míg ha a vesék is megfertőződnek, súlyosabb esetről beszélünk.

Milyen tünetei vannak? A hólyaghurut tipikus tünete a gyakori, sürgető vizelési inger, az ennek ellenére csekély mennyiségű vizelet, a kellemetlen, szúró érzés a hólyag tájékán (sokszor a vizeletürítés alatt is), valamint a sötétebb, rossz szagú, esetleg véres vizelet.

Felszálló fertőzés

Mint szakértőnk, a Heim Pál Gyermekkórház főorvosa hangsúlyozza, a felszálló fertőzés a gyakoribb, különösen nőknél. Ez elsősorban abból az anatómiai adottságból fakad, hogy a nők húgycsöve egyrészt sokkal rövidebb (2,5-4 centiméter), mint a férfiaké, másrészt jóval közelebb is található a végbélhez. A fertőzés ráadásul a hüvely felől is támadhat.

A húgycső körüli baktériumok. A húgycső körül normális esetben megtalálható egy bakteriális flóra, de ez általában nem okoz megbetegedést, hiszen az egészséges húgyutak a természetes védekezőképességüknek köszönhetően ellenállnak a fertőzéseknek.

Ám ha a húgycső nyálkahártyáján valamilyen mikrosérülés található (amit akár a habfürdő esetleges szemcséi vagy bélférgesség is okozhat), a normálisan jelen lévő baktériumok behatolnak a mélyebb rétegekbe, és ott fertőzést okoznak.
A székletben található baktériumok. A végbél közelsége miatt a széklettel a külvilágba kerülő baktériumok is könnyebben bekerülhetnek a húgycsőbe, ott tartósan megtelepedhetnek, és akár a hólyagba is eljuthatnak. (Súlyosabb esetben innen is továbbterjedhetnek a vesére.) Ezért nagyon fontos, hogy székelés után a törlésnek mindig elölről hátrafelé kell történnie, nehogy bármilyen kórokozó a hüvelybe kerülhessen a végbélnyílás felől!

A hüvelyből kikerülő kórokozók. A fertőzés a hüvely felől is támadhat: a hüvelyben egyébként is megtalálható baktériumok vagy a szexuális úton terjedő betegségek (például a klamídia és a herpesz szimplex vírus) kórokozói a hüvelyből is a húgycsőbe kerülhetnek. Szexuális együttlét után ráadásul a védekező hámréteg mikrosérülései is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kórokozók a húgyutak szöveteibe jussanak. A hólyaghurut fiatal nőknél jellemzően az első néhány szexuális együttlét után alakul ki, hiszen ekkor a hüvelyflórát alkotó kórokozók nagy eséllyel kikerülnek a hüvelyen kívülre is, és bekerülhetnek a húgycsőbe. Ezért is hívják ezt a jelenséget nászutas-betegségnek.

Fertőzés a véráramon keresztül

A véráramon keresztül történő fertőzés ritkább. A vérerek a vesébe szállítják azokat a salakanyagokat, amelyeket annak ki kell választania. Ám bizonyos esetekben a vérrel együtt baktériumok is eljuthatnak a vesébe, ott megtelepedhetnek és gyulladást okozhatnak. Ebben az esetben a vese általában egy előzetes, úgynevezett kapunyitó fertőzés – például mandula- vagy fülgyulladás – után, másodlagosan fertőződik meg.

Menjünk orvoshoz!

Minél előbb forduljunk orvoshoz, hogy a háttérben esetlegesen meghúzódó nőgyógyászati vagy urológiai betegség kizárható legyen.

Fontos megbizonyosodni arról, hogy a gyulladást valóban fertőzés okozta-e. Ennek eldöntésében segít a vizeletvizsgálat: a laboratóriumban megállapítják, hogy milyen baktériumok milyen számban vannak jelen a vizeletben.
Baktérium okozta fertőzés esetében az orvos antibiotikum-kúrát javasol. Ha szükséges, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő szert is felír. A gyógyulást elősegíti a bő folyadékbevitel is.

Amennyiben szexuális eredetű a fertőzés, fontos, hogy mindkét fél kezeltesse magát, különben pingpongfertőzés alakulhat ki, amelyet a partnerek oda-vissza adnak egymásnak!

Akinél rendszeresen visszatér a fertőzés, vegye komolyan a problémát, és vesse alá magát egy részletes kivizsgálásnak: ki kell deríteni, nem anatómiai ok áll-e a háttérben, nincs-e esetleg cukor a vizeletben (ez cukorbetegségre utalhat), nem áll-e fenn hólyagműködési zavar vagy immunológiai probléma. Amennyiben egyik felsorolt háttérbetegséget sem tudják diagnosztizálni, akkor a szakorvos kezelési, életmódbeli stratégiát állít fel a visszatérő infekciók megelőzése céljából.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend