Hirdetés
Gyűlölünk egyedül maradni a gondolatainkkal

Gyűlölünk egyedül maradni a gondolatainkkal

A legtöbb ember nem szívesen marad egyedül a gondolataival, még akár enyhe áramütést is szívesebben ad magának, mint hogy tétlen maradjon egy amerikai pszichológiai kísérlet szerint.

Hirdetés
Hirdetés

Sokan kellemetlennek találják a tétlen egyedüllétet – ez az eredménye annak a kísérletnek, amelyet a Virginiai Egyetemen végeztek. A Timothy Wilson vezette kutatócsoport több száz egyetemistát kért meg arra, menjenek egy dísztelen, alig berendezett szobába, és ott 6-15 percen át merüljenek a gondolataikba. Megkérték őket, hogy személyes tárgyaikat, például a mobiltelefonjukat vagy a tollukat ne vigyék be.

Gyűlölünk egyedül maradni a gondolatainkkal

A végén a kutatók arról kérdezték az alanyokat, milyennek találták az egyedüllétet. A legtöbben úgy feleltek, nehéz volt koncentrálni. A résztvevők fele számolt be arról, hogy kellemetlen élmény volt – olvasható az eredményeket összegző tanulmányban, amely a Science-ben jelent meg.

A következő alkalommal néhány tesztszemélynek azt a lehetőséget kínálták, hogy ha elege van a semmittevésből, adjon magának enyhe áramütést. A negyedórás gondolkodási idő alatt a 18 fiú közül 12-en, a 24 lány közül hatan döntöttek az elektrosokk mellett. Inkább elfoglalták magukat valami kellemetlennel, mit hogy semmit se csináljanak – írják a kutatók.

A magyarázat: az elménk úgy épül fel, hogy folyamatosan a környezetünkkel törődjön, és ezzel foglalja le magát.

Noha spontán dolog és kellemes lehet az álmodozás, de sokaknak nehéz és kellemetlen helyzet lehet, amikor többé-kevésbé kényszerítve vannak a gondolkodásra – akár a kísérleti helyzet, a kutatók kérése miatt, akár azért, mert valahol sorban állnak, és semmi más teendőjük nincs (vagy nem lehet). A kutatócsoport szerint a meditáció és más technikák segíthetnek abban, hogyan lazuljunk el és nyerjük vissza az ellenőrzést elménk fölött. Ha tudjuk, hogyan kormányozzuk kellemes irányba a gondolatainkat, és örüljünk az élménynek, akkor lehet, hogy nem fogjuk utálni, ha saját magunkra maradunk – vélekednek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend