Gyömbéres pulykamell - Egészségséfünk receptje

Gyömbéres pulykamell - Egészségséfünk receptje

Ez egy rendkívül egyszerű, kissé különleges, de nagyon finom pulykamell. Hidegen és melegen s tálalható.

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Hozzávalók:

  • kb. 80 dkg-os pulykamell

Páchoz:

  • 3 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 4 evőkanál friss reszelt gyömbér
  • 1 dl csirkeleves
  • 1 evőkanál szezámolaj (oliva is jó)
  • 4 evőkanál szójaszósz

 

A pác összetevőit összekeverem. Legjobb friss gyömbért használni, melyet megtisztítunk a külső héjától és kis lyukú reszelőn lereszelünk. Ha nem kapunk frisset, port is használhatunk, abból viszont elég 1 evőkanál. A pulykamellet megszurkáljuk, beletesszük a pácba, meglocsoljuk, hogy mindenhol érje, lezárt edényben 1 éjszakát hagyjuk állni.

Másnap kivesszük a pácból a pulykamelleket, kevés olajon minden oldalról megsütjük, hogy kérget kapjon, majd visszaöntjük rá a páclevet, sütőben fóliával letakarva 20-25 percig sütjük 200 fokon. Fontos a fólia, hogy ne száradjon ki! Így elvileg rózsaszínes lesz a belseje, de ha valaki teljesen átsütve szereti, akkor a sütési idő 40 perc körül van. Ha megsült felszeleteljük, hidegen vagy melegen tálaljuk.

Gyömbéres pulykamell - Egészségséfünk receptje

Tipp: Ha melegen tálaljuk egy kis tálkába szűrjük le a sütés után megmaradt páclevet, ezzel meglocsolva tálalhatjuk. Gyakorlatilag bármilyen köret illik hozzá.

Jó tudni! A gyömbér többféle jótékony hatással bír. Legfontosabb felhasználási területek: gyulladáscsökkentés, hörghurut, emésztési problémák, reumás fájdalmak, étvágytalanság (anorexia). Emellett antioxidánsként is nagy fontosságú, vagyis csökkenti a szabad gyökök romboló hatását.

Tápérték

Pulyka: 174 kcal, 20,5 g fehérje, 9,5 g zsír, 0,4 g szénhidrát, 0 g rost

Még több recept:

Friss és finom bruschetta

Tzatziki, a görög uborkasaláta

Anyukám tavaszi zöldséglevese

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek