Hirdetés
Gyógynövényekkel az egészségünkért

Gyógynövényekkel az egészségünkért

A gyógynövény nem csupán bizonyos hatóanyagok hordozója, hanem a gyógyhatású erő maga. Jellegzetességét a benne található anyagok összessége adja. Így előfordulhat, hogy ugyanaz a növény többfajta tünet enyhítésére is szolgál. Lássunk most két problémakört, és az ezekre gyógyírt hozó növények legfontosabb jellemzőit!

Hirdetés
Hirdetés

A jó emésztésért

A legenda szerint Szűz Mária a máriatövis levele alá rejtette Jézust Heródes katonái elől. A növény termésének hatóanyagai - silibinin, silicristin, silidianin - jótékony hatással vannak a májra. Ezek összefoglaló generikus neve a silymarin, amely vérzéscsillapító hatással is bír, így akár orrvérzés vagy erős havi vérzés esetén is ajánlható.

Gyógynövényekkel az egészségünkért

Az Észak-Afrikából származó articsóka levelét a fitoterápia máj- és epehólyag-rendellenességek kezelésére használja. Hatóanyaga, a cinnarin epehajtó, valamint májvédő és májsejt-regeneráló hatású. Alkalmazható sárgaság, májzsugor, illetve májelégtelenség okozta szorulás kezelésére.

Az egyiptomi útifű magjának burka egy nyákban gazdag anyag, amely a gyomorba kerülése után vízzel érintkezve gélt képez: ezt nem emészti meg a szervezet. Növeli a béltartalom térfogatát és víztartalmát, ami megkönnyíti a kiürülést. Elveszi az éhségérzetet és lassítja a zsírok, cukrok felszívódását, így fogyókúrázóknak is ajánlható. Abszorbeálja az epesavakat, amelyek így kiürülnek, ahelyett, hogy a bélből újra felszívódnának. A májnak így koleszterint kell felhasználnia az epesavképzéshez.


A vérkeringés serkentéséért

A vörösszőlő levele rezveratrolt tartalmaz, ami támogatja a keringést, így nehézláb szindróma és visszérproblémák esetén is javasolt.

A vadgesztenye termésének héja eszkulozidot tartalmaz, amelynek gyulladáscsökkentő, antibakteriális, kapilláriserősítő és vénatonizáló hatása van, így különösen ajánlható ödémás, duzzadt láb, visszeres panaszok és aranyérproblémák kezelésére.

A bakopa Magyarországon leginkább balkonnövényként vagy akváriumokban díszként ismert, bár ajurvédikus gyógyszerként már évszázadok óta használták Ázsiában. A bakopában található triterpentid szaponinok, valamint a bakozidok elősegítik az idegi impulzusok átvitelét, ezáltal a gyógynövény javítja a tanulási funkciót, a memóriát és a koncentrációs készséget.

Gyógynövényekkel az egészségünkért

A Ginkgo biloba vagy páfrányfenyő levelei flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaznak. A gyógyászatban nagyon sokoldalúan használható, többek között agyi vérellátási zavar, szédülés, fülzúgás, illetve hallásgyengülés gyógyítására. Jótékonyan hat a visszértágulatra, az aranyérre és a lábfekélyre. A kutatások szerint hatásos enyhe és közepes depresszió kezelésére, valamint impotencia és Alzheimer-kór ellen. A homeopátiában mandulagyulladás és fejfájás gyógyítására alkalmazzák.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend