Hirdetés
Gyógyítható-e a fejfájás?

Gyógyítható-e a fejfájás?

A fejfájást időnként szinte mindannyian megtapasztaljuk. Mégsem érdemes legyintenünk rá és beletörődnünk abba, hogy együtt kell élnünk vele. Dr. Ertsey Csaba neurológust, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának adjunktusát kérdeztük arról, hogy mit tehetünk a fejfájás ellen.

Hirdetés
Hirdetés

Mindenképpen érdemes utánanézni, mi állhat a fejfájás hátterében. Egyrészt azért, mert kiderülhet, hogy egy súlyosabb kórkép okozza a panaszokat. Másrészt pedig azért, mert akár arra is fény derülhet, hogy csupán néhány apróbb életmódbeli változtatás is elegendő a panaszok megszüntetéséhez. Kár, hogy csupán az érintettek két százaléka keresi fel orvosát. Ám a fejfájás még így is a hetedik leggyakoribb panasz, amellyel a körzeti orvoshoz fordulunk.

Centrumok

Az első fejfájáscentrum 1976-ban alakult meg hazánkban (a SOTE Neurológiai Klinikáján), és azóta már szinte minden nagyobb városban megtalálhatók. Az ambulancián neurológusok várják a fejfájással küszködőket. A rendelés nem "futószalagon" megy, hiszen a beszélgetés és a neurológiai vizsgálat akár egy óránál is több időt vehet igénybe. Igen, sok beszélgetésre van szükség: az orvos igyekszik minden körülményt feltérképezni, amelynek köze lehet a fejfájáshoz. A fejfájás okának felderítése mellett nagy hangsúlyt fektetnek a rohamprovokáló tényezők feltárására is. Milyen lelki okok állhatnak a háttérben, történt-e valami, ami szorongást vált ki, van-e hangulati ingadozása a betegnek? Jó esetben a páciensnek csak egyszer kell ellátogatnia az ambulanciára, ahol a szakember beállítja a megfelelő gyógyszerelést. (Érdekes módon úgy tűnik, van valamilyen rejtett kapcsolat a fejfájás és a depresszió között - a depresszióra alkalmazott szerotoninnal ugyanis gyakran a migrénrohamot is meg lehet szüntetni.) Ha mai tudásunk szerint nem is lehet "kigyógyulni" a fejfájásból, a tünetek elkerülhetők.

Másodlagos fejfájás

Bár nincs pontos adatunk, a becslések szerint Magyarországon több millió ember szenved a fejfájástól. A fejfájások eredet szerint két nagy csoportra osztatók.

Gyógyítható-e a fejfájás?

Az egyikbe az úgynevezett másodlagos, tüneti fejfájások tartoznak. Ezek mögött meghatározható szervi elváltozás áll, például anyagcsere-betegségek, az agyi erek szűkülete, különböző izomcsoportok merevsége, a magas vérnyomás, a cukorháztartás zavara, a rossz látásélesség, valamilyen pajzsmirigybetegség, a krónikus arcüreggyulladás vagy egy gyulladásban lévő foggyökér. Igen ritkán komoly idegrendszeri betegség, daganat vagy vérzés okozza a tüneteket. Ám felesleges egyből megijednünk: tízezer páciens közül évente csupán egynél derül ki, hogy agydaganat áll a háttérben!

A neurológus az általános fizikális kivizsgáláson túl, a panaszok függvényében különböző egyéb vizsgálatokat ír elő. Indokolt lehet képalkotó (CT, MRI) vizsgálat, de akár belgyógyászati, szemészeti vagy fogászati kontroll is.

Ha viszont nincsen kimutatható szervi ok, akkor elsődleges, önálló fejfájásról beszélünk. - Ilyenkor nem a fej, hanem a fájdalomérző központ zavaráról van szó. Önálló fejfájás a tenziós fejfájás, a cluster és a migrén.

Tenziós fejfájás

Gyógyítható-e a fejfájás?A tenziós fejfájás félóráig, de akár egy hétig is tarthat. Krónikus formája akár minden nap is kínozhat bennünket. A fájdalom rendszerint az egész fejre kiterjed, abroncsszerű, de a nyakra és a tarkótájékra is kisugározhat. A legtöbb esetben enyhe vagy közepes erősségű (a tevékenységet nem, vagy csak kissé zavarja). Gyakran szorongás, hangulatzavar, depresszió is kíséri. A stressz elősegítheti a kialakulását. Az elnevezés is a pszichés nyomásra utal (nem pedig a vérnyomásra).

A  ritkábban jelentkező tenziós fejfájás kezelésére alkalmi fájdalomcsillapítás ajánlott. Ha a panasz gyakorivá válik, érdemes életmódváltást is bevezetni. Mind a pihenésben, mind az étkezésben, mind a fizikai aktivitásban nagyon fontos a rendszeresség. Ha lehet, minden nap ugyanakkor feküdjünk le és keljünk fel. Ne hanyagoljuk el a reggelit, és együnk naponta többször, kis adagot! Ne felejtsünk el inni! A kezdődő fejfájás sokszor csak azt jelzi, hogy folyadékpótlásra van szükségünk.

Cluster

A cluster fejfájás jellemzően a fiatal és középkorú férfiakat sújtja. Egymást sűrűn követő rohamokban jelentkezik (az angol szó maga is csomagot, fürtöt jelent), rendszerint kora reggel érkezik (sokan erre ébrednek), de a nap folyamán többször is visszatérhet. A roham általában fél-másfél óráig tart. A fájdalom rendkívül erős, a tevékenységet gátolja; a legtöbben életük legerősebb fájdalmának tartják. Jellegzetesen féloldali, és különösen a szemüregben, a homlokon, a halántékon kínoz. Nem ritka, hogy a szem kipirosodása, könnyezés, orrdugulás, orrfolyás is társul hozzá. Sokszor óramű pontossággal jelentkezik több napon át ugyanabban az időpontban, de akár egy napon belül is visszatér. Ez az időszak hetekig, hónapokig is tarthat, majd váratlanul el is múlik, ám sajnos csak a következő periódusig. Egyelőre még nem ismert okokból, de a cluster fejfájás gyakrabban fordul elő a dohányosok körében.

A cluster fejfájás kezelésében gyorsan ható fájdalOmcsillapítókra van szükség. Ám a rohamok erősségére és a komoly fájdalomra való tekintettel mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy személyre szabott terápiát írhasson elő.

Forduljunk orvoshoz!

Mindenképpen menjünk orvoshoz,
  • ha a korábbi,"megszokott" fejfájásunk jellege megváltozik.
  • ha két napnál tovább tart, vagy hetente legalább kétszer jelentkezik.
  • ha jelentős változás következik be a fejfájás súlyosságában.
  • ha ez életünk legerősebb fejfájása.
Hasznos, ha felkészülünk a következő kérdésekre:
  • Milyen jellegű a fejfájás?
  • Milyen gyakorisággal jelentkezik?
  • A fej melyik részén érezhető?
  • Mennyi ideig tart?
  • Jár-e más tünettel is?
  • 2    Milyen gyógymódokat próbáltunk eddig a fájdalomcsillapításra, és milyen eredménnyel?

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend