Friss és finom bruschetta - Egészségséfünk receptje
Egészségséfünk saját, jól bejáratott receptjeibe avat be bennünket. Ezek a fogások nem csak nagyon ízletesek, de egészségesek is! Ma a köztudottan vérnyomáscsökkentő mediterrán konyha egyik előételét, a bruschettát mutatja be nekünk. Forró nyári napokra nem is találhatnánk jobbat!
Elkészítési idő: 10-15 perc
Hozzávalók:
- 1 csomag koktélparadicsom (kb. 15 db)
- 4-5 friss bazsalikomlevél
- 3 közepes gerezd fokhagyma fokhagymaprésen átnyomva
- 1 kávéskanál olivaolaj
- ízlés szerint só, bors
A paradicsomot megmossuk, apró kockákra vágjuk, üveg vagy kerámia tálba helyezzük. A bazsalikomot szintén megmossuk, felaprítjuk, majd az összes hozzávalóval együtt a paradicsomhoz adjuk. Hűtőbe tesszük 1 órát. Pirítóssal tálaljuk. Aki szereti az intenzív ízeket, ezt ne hagyja ki!
Tipp: Lehetőleg mindig friss alapanyagokkal dolgozzunk. Az olaszok szeretik fokhagymával bedörzsölni és olajjal meglocsolni a pirítóst. Én ehelyett kicsit több fokhagymát használok, és olaj helyett saját levével locsolom meg a kenyeret. Rozskenyérrel még finomabb.
Jó tudni! A paradicsom antioxidáns hatású, magas likopin tartalmú. Rendszeres fogyasztása elősegítheti a szív- és érrendszeri problémák, a prosztatadaganat, gyomor és bélrendszerben lévő daganatok kialakulását. Igen magas a víztartalma, ezáltal megelőzi a vér besűrűsödését.
Tápértéke (100 g):
18 kcal
0,8 g fehérje
0,2 g zsír
3,8 g szénhidrát