Hirdetés
Fogyjunk tejjel!

Fogyjunk tejjel!

A nyári melegben lehetőség szerint több időt töltünk a szabadban és ilyenkor előkerülnek a lengébb ruhák, rövidnadrágok, aminek már a gondolata is sok ember számára magával hozza a kellemetlen felismerést, hogy nem érzi magát olyan jól a bőrében, mint amennyire szeretné. De hogyan segíthet a tej is abban, hogy megint kirobbanó formában legyünk? Erre keresi a választ a Bonafarm Henter Izabellával, dietetikus és táplálkozástudományi szakemberrel.

Hirdetés
Hirdetés

Számtalan, sokszor egymásnak ellentmondó véleménnyel, hiedelmekkel találkozhatunk a tejjel kapcsolatban. Többek között a mennyiség kérdéskörét illetően. Mivel mai világunk a számok bűvöletében él, gyakran hisszük azt, hogy ha nagyobb, vagy több van valamiből az a jó, a jobb, pedig ez nem feltétlenül igaz. A táplálkozás során is fontos kulcsszó a mértékletesség.

Hiedelem helyett nézzük a tényeket!

„Ismert tény, hogy a tej és a tejtermékek a leggazdagabb kalciumforrások, ugyanis fél liter tej már fedezi napi kalciumszükségletünk 60-70 százalékát.  A kalcium és a tejben szintén megjelenő D-vitamin pozitív hatású a csontfejlődésre, ásványosodásra, szerepük van a csontritkulás (osteoporosis) megelőzésében, de sok pozitív tulajdonsága mellett a fogyást is segítheti.”- mondta Henter Izabella.

De mi a kapcsolat a tej fogyasztása és a fogyás között?

Több kutatás számol be arról, hogy összefüggést talált a Ca és D vitamin bevitel valamint a testsúlyváltozás között.

2004-ben a Knoxville-i Tennessee Egyetem professzora, Michael Zemel vizsgálati jelentésében arról tudósított, hogy kísérletük során az elhízott résztvevőket három csoportra osztották és három különböző típusú étrendet kaptak.

Mindhárom csoport résztvevői fogytak, de legtöbbet átlagosan 11 kg-ot azok, akik sok tejterméket fogyasztottak, míg a 2. és 3. csoport tagjai 8,5 ill. 6,8 kg-ot. A szerzők leszögezték, hogy a sikeres fogyás akkor történik, ha több kalóriát égetünk, mint amennyit beviszünk. Eredményeik azonban azt is igazolják, hogy a tejtermékek és a kalcium elősegíti az izomzat megőrzését, a fogyás folyamatát és a felsőtest zsírvesztését.

Egy 2010-ben megjelent cikkben olvasható, hogy két éves követés után az alacsony zsírtartalmú, mediterrán vagy alacsony szénhidráttartamú étrend mellett, azok fogytak többet, akiknek a szérum kalcium ill. D vitamin szintje magasabb volt.

Fogyjunk tejjel!

Stuart M. Phillips professzor és munkatársainak 2011-ben publikált menopausa előtt lévő hölgyeknél végzett tanulmánya mutatott rá arra, hogy napi testedzés mellet az a csökkentett energiatartalmú étrend (ahol az emelt fehérjebevitelt elsősorban tejtermékből fedezték) ért el nagyobb fogyást és javította a testösszetételt. Napi két pohár tej és 12 heti súlyemelő gyakorlatokat tartalmazó edzés mellett több izmot növesztettek és több zsírszövetet vesztettek, mint azok, akik ugyanannyi kalóriájú és térfogatú energiaitalt kaptak. A munkacsoport korábbi vizsgálata ezt a jelenséget férfiakon már igazolta.
Megfelelő és rendszeres testmozgás mellett azzal is elősegíthető a súlycsökkentés, ha elegendő mennyiségben fogyasztunk alacsony zsírtartalmú tejet.

Tejmatek

„Ha nem szeretnénk hízni, vagy inkább fogynánk, akkor figyeljük a kalóriákra, amit leginkább zsírtartalom befolyásol.”- mondta a dietetikus.

A tej és a tejtermékek csoportjából az egészséges táplálkozásban napi 3-4 egységet ajánlanak, ahol az 1 egység: 1 pohár (2 dl) tej, tejes ital, joghurt, kefir, aludttej, 5 dkg félzsíros túró, 3 dkg sajt, 2 db ömlesztett (kocka) sajt.

A szakértők napi 500 kcal-al kevesebb energiát javasolnak fogyáshoz így a zsírszegény tejtermékek választásával naponta már 170 kcal-t megspórolhatunk, ami a szükséges mínusz 34%-a - harmada.

Forrás: Bonafarm

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend