Hirdetés

Fogékszerek

A fogékszerviselés egy abszolút esztétikai-kozmetikai kívánság, amire ha igény van, természetesen teljesíteni lehet egy viszonylag gyors és egyszerű eljárással. A divatos kiegészítő felhelyezésének feltételeiről, veszélyeiről és hátrányairól Dr. Ambrus László fogorvost kérdeztük.

Hirdetés
Hirdetés

Saját tapasztalatom szerint általános, vegyes fogászati ellátás keretében meglehetősen kicsi az igény rá. Saját rendelőmben eddig néhány alkalommal volt igény rá, amit teljesítettem is és a pacienseim megelégedéssel viselték.

A fogékszer célja az, azaz viselője azt várja el, hogy valakinek az arcára, mosolyára még inkább felhívja a figyelmet, a tekinteteket odavonva. Ebből adódik, hogy bár minden természetes fogra feltehető, oda érdemes tenni, ahol látszik. Tehát annak érdemes viselnie, akinek szép a mosolya és szeret is mosolyogni, jól látszanak a felső fogai, és persze ha esztétikusan szabályosak, szép színűek (fehérek, fehérítettek).

A fogékszer anyaga leggyakrabban kis csillogó kerek kő, mesterséges csiszolt kövek. Különböző színekben és átmérőkben kaphatók, általában a minél kisebbek és színtelenek (gyémántszínű) a kedveltek és leginkább igényeltek, én is ezt tartok a rendelőmben. Ez egyáltalán nem is drága anyagköltségként. Természetesen rendelhető néhány színben és nagyobb méretben is (pl. nagyobb fogakra). Ezenkívűl igen sokféle lehetőség van komolyabb és jóval drágább fogékszerekre, akiknek igénye és lehetősége van rá. Például rendelhető fogékszer Swarovski-kristályból, vagy kisebb, aranyból készült formák kővel vagy kő nélkül is. Bár szerintem a fogékszer esetében a minél egyszerűbb és nem túl hivalkodó megoldás a célravezető és esztétikus.

A fogékszerek hátulja (a foglalatba fogott kövekkel ellentétben) teljesen lapos, ez a felület szolgál a fogakhoz való ragasztásra.

A fogékszer minden természetes (saját) fogra felhelyezhető, aminek ép zománcrétege van (tehát nem tömésre) és ahol nincs terhelésnek kitéve, ill nem érintkezik más fogakkal. Ezen túlmenően oda érdemes természetesen felhelyezni, ahol jól látszik, tehát a felső frontfogak külső oldalára (1-es, 2-es, 3-as fogak középen). Általában egy darabot kérnek az egyik oldalra, leggyakrabban a 2-es fogak alsó harmadában vagy közepére helyezzük fel a külső oldalon. Itt nincs útban a rágásnál, egy kis odafigyeléssel nem akad bele semmi. Néhány napig furcsa lehet a felső ajak belső oldalának (olyan érzés, mintha "fennakadna" az ajak). De mivel egy nagyon lapos kiállásról van szó a fog felületén, néhány nap alatt megszokja az ajak, és semmiféle zavaró tényezőként nem szerepel továbbra.

A felhelyezés viszonylag egyszerű, gyors és a foganyagot egyáltalán nem károsítja, a fogat fúrni egyáltalán nem kell. Kiválasztunk egy lapos felületet a fogon, ezt előkészítjük (tisztítással és kondicionálással a fogtömések előkészítéséhez hasonlóan). Ezután teljesen le kell szárítani a felületet és ugyanazt a ragasztó (bond) anyagot ecseteljük be a fog előkészített felületére és a fogékszer hátuljára, mint amit az esztétikus tömések beragasztásához is használunk. Összeillesztjük a két ragasztott felületet és a polimerizációs lámpával megvilágítva megkeményszik a ragasztó, odaragasztva a foghoz a fogékszert. Egyes esetekben a ragasztóanyag külön megkeményítése után nagyon kis réteg folyékony kompozittal (folyékony tömőanyag) ragasztjuk a foghoz a fogékszert (szintén polimerizációs lámpával).

Azt szoktuk mondani, hogy legalább egy évig biztosan a fogon marad a fogékszer, ha viselője néhány egyszerű szabályt betart. A normál evés, rágás, fogmosás stb. biztosan nem gyengíti a fogékszer tapadását. Viszont a nagyobb oldalirányú (nyíró) erőket kerülni kell. Például igencsak meggondolandó keményebb dolgokba (pl. kemény csokoládé) beleharapni (ha a fogékszer közel van a fog éléhez), mert ez letolhatja, lepattinthatja a fogékszert.

Ehhez hasonló az eltávolítása (ha valakinek mégsem tetszik vagy hamarabb ráun, mielőtt magától is leesne). Egy éles tárggyal le kell pattintani a fog felületéről. Ezt érdemes szintén fogorvosra bízni, mert esetenként maradhat a fog felszínén kisebb ragasztóanyag-réteg, amit rögtön le lehet tisztítani, illetve a fog felületét simára polírozni. A fog felszínén nem marad sérülés vagy látható nyom.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend