Hirdetés
Fogamzásgátlás és trombózis?

Fogamzásgátlás és trombózis?

A trombózis kialakulásának több oka is van, ezek között meg kell különböztetni a veleszületett illetve a szerzett tényezőket. Az egyik ilyen tényező a fogamzásgátló tabletták- vagy női hormonpótló tabletták szedése.

Hirdetés
Hirdetés

Mélyvénás trombózisról akkor beszélünk, ha leginkább az alsó végtag  úgynevezett mélyvénás rendszerének valamely ágában vérrög (trombus)  képződik.

Előfordulhat, hogy a vérrög egy része leszakad, a vérárammal  továbbsodródik egészen a tüdő ereibe, ahol egy nála kisebb érszakaszhoz  érve megakad és elzárja azt - ez a tüdőembólia. A vénás trombus kialakulásában különböző tényezők játszanak szerepet,  mint például az érfal sérülése, a véráramlás meglassulása vagy a  véralvadás fokozódása.

Gyakorlati szempontból ezek a tényezők lehetnek  veleszületettek illetve szerzettek. Előbbiekre példa a Leiden faktor mutációja, vagy bizonyos fehérjék  hiánya.

Szerzett faktornak számítanak a különböző csonttörések,  izomsérülések, műtétek, a fogamzásgátló tabletták- vagy női hormonpótló  tabletták szedése, a terhesség, az idős kor, a tartós fekvés, a tumoros  megbetegedések, a túlsúly és a nagyfokú visszeresség.

Igazán jelentőssé  akkor válik a trombózis kialakulásának veszélye, amikor ezek a tényezők  együttesen fordulnak elő, például fogamzásgátló tabletta szedése mellett  valaki dohányzik, vagy egy tengerentúli repülőúton vesz részt és  mindehhez esetleg családi trombózishajlam is társul.

Veszélyes vérrögök

Léteznek kiküszöbölhető kockázati tényezők, illetve olyan életvezetés, mellyel a mélyvénás trombózis kialakulásának esélye csökkenthető.

Trombózis nem csak a mélyvénákban, hanem a látható, úgynevezett felületes vénákban is kialakulhat. Ez sokkal kevésbé veszélyes, mint a mélyvénás rendszer elzáródása, mert tüdőembóliával csak abban az esetben társulhat, ha a trombus a combhajlatig felkúszva beterjed a mélyvénás rendszerbe. Felületes véna gyulladás esetén, a vénák csíkszerűen kötegessé, pirossá és igen fájdalmassá válnak, a mélyvénás trombózisra inkább a lábszár vagy a láb duzzanata, feszülése, fájdalma jellemző.

A megelőzés rajtunk is múlik

Mélyvénás trombózis bárkiben előfordulhat, de a felsorolt hajlamosító tényezők hiányában ritka, éppen ezért ha bizonyos állapotok fennállnak, meg tudjuk tenni a megelőzést szolgáló lépéseket. A megelőzés számos esetben a szakemberek feladata például a traumákhoz, műtétekhez, betegségekhez kapcsolódóan, vannak azonban olyan lépések, amiket bárki megtehet a vénás trombózis elkerülésére.

  • Először is nézzünk utána, hogy előfordult-e már családunkban ez a betegség. Amennyiben igen, akkor az ösztrogéntartalmú fogamzásgátló tabletta szedése előtt beszéljünk a nőgyógyásszal, angiológussal. Előfordulhat, hogy további vizsgálatok válnak szükségessé az örökletes hajlam tisztázására, vagy a visszerek állapota miatt az ösztrogéntartalmú tabletták szedése ellenjavallttá válik.
  • Fogamzásgátló tabletta szedése esetén kerüljük a dohányzást.
  • A kezeletlen visszeresség, a túlsúly jelentősen fokozza a vénagyulladás lehetőségét, ezek ellen is fel kell lépni.
  • 4-5 órát meghaladó repülőút, vagy szárazföldi utazás esetén javasolt a kompressziós zokni viselése, illetve az óránkénti járkálás, lábtorna. A gyakori tévedéssel szemben az acetilsalicilsav tartalmú tabletták ilyenkor nem védenek a vénás trombózis ellen, erre szükség esetén a heparintartalmú, bőr alá adott injekciók szolgálnak.

A visszértágulatok kialakulása hosszas folyamat, a korán elindított kezelés, megelőzés számtalan későbbi problémától óvhat meg minket, így nemcsak a trombózistól, hanem a vénás fekélytől is. A vénás torna, a kompressziós harisnya viselése, a melegvizes fürdők kerülése, a rendszeres úszás és a megfelelő testmozgás mind a megelőzést szolgálják.

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend