Hirdetés
Felkészültünk a változókorra?

Felkészültünk a változókorra?

A menopauzával rengeteg minden megváltozik. Gyakran úgy tűnik, vége a világnak, pedig, ahogy a mondás is tartja: amikor bezárul egy ajtó, mindig kinyílik egy másik. Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket, amelyekre a változókorba lépő nők keresik a választ.

Hirdetés
Hirdetés

Mi történik a szervezetben?

Megbomlik az egyensúly az agyalapi mirigy és a petefészek között, elmarad a peteleválás, és csökken, majd megszűnik a petefészek hormontermelése. A havi vérzés rendszertelenebbé és gyengébbé válik, végül teljesen elmarad. "Hivatalosan" az utolsó menstruáció időpontját nevezzük menopauzának, ha azt már hat hónapja nem követte ovuláció által kiváltott vérzés.

Mit jelent a hormonpótlás?

A változókor elején a szervezet ösztrogént még igen, de sárgatestet már nem tud termelni. Ilyenkor a méhnyálkahártya megvastagodik ugyan, de nem tud leválni. A sárgatesthormon szervezetbe juttatásával létrejöhet a leválás, és még hónapokig vagy akár évekig fenntartható a ciklus. Később, ha az ösztrogéntermelés is leáll, ennek pótlására is sor kerülhet, ám csak akkor, ha az orvos alapos tájékoztatása után a páciens az előnyök ("lelassított" öregedés, intenzívebb orvos-beteg kapcsolat) és a hátrányok (afiziológiás állapot fenntartása, az emlődaganatok előfordulásának nagyobb valószínűsége, állandó gyógyszerterhelés) ismeretében így dönt.

Milyen tünetekre lehet számítani?

A legtöbb nő nappali és éjszakai izzadásra, hőhullámokra (akár napi négy-öt alkalommal is), valamint alvászavarokra panaszkodik. Sűrűbben jelentkezik vizelési inger. Magas vérnyomás alakulhat ki. Gyakori a szapora szívdobogás, a szédülés, a bőrpír és a végtagok duzzadása.

...és a szex?

A menopauzával nagyon gyakran együtt jár a szexuális élet hanyatlása, aminek több oka is lehet. Először is az ösztrogénszint csökkenése a hüvely falának vékonyabbá és szárazabbá válását eredményezi, ami akár a szexuális aktus alatti fájdalomhoz is vezethet. De sokan a vágy gyengülésére is panaszkodnak. Bizonyos nők arról számolnak be, hogy az orgazmusuk is rövidebb, illetve az orgazmus közben történő izom-összehúzódások kellemetlen érzéssel járnak. Ne törődjünk bele a nehézségekbe. Ha fizikai panaszunk van, forduljunk nőgyógyászhoz, aki kizárja az esetleges szervi okokat. Olyan készítményt is javasolhat - például ösztrogéntartalmú krémet -, amely enyhíti a hüvely szárazságát.

Mi a helyzet a csontokkal?

A posztmenopauzás oszteoporózis a változókorban lévő nők egy részét érinti. Ha leáll a ciklus, egy éven belül jelentős csontvesztés következhet be. Ilyenkor a csontbontás túlsúlyba kerül a csontépítéssel szemben. Oszteoporózis gyanúja esetén az orvos mindenekelőtt fizikális vizsgálatot végez. Rákérdez, nem csökkent-e a testmagasság az utóbbi időben, nem vált-e görnyedtebbé a testtartás. Ezután röntgenvizsgálat következik, amely kimutatja, hogy csökkent-e az ásványianyag-tartalom.

Felkészültünk a változókorra?

A diagnózis felállításához laborvizsgálatra is szükség van. Ma már gyakran megnézik a D-vitamin-szintet is. A vizsgálatok köre a csontsűrűség-méréssel válik teljessé. 65 év feletti nőknek és 70 év feletti férfiaknak kifejezetten ajánlott ez a vizsgálat. Különösen indokolt, ha az anyánál, nagymamánál is előfordult csonttörés!

Hogyan változik az alakunk?

A korral megváltoznak a test arányai és a testalkat. Hogy mennyire, az az egyéni adottságoktól is függ. Változókorban a derék általában veszít karcsúságából, a has gömbölyűbbé, míg a fenék laposabbá válik. A mell nagyobb és nehezebb lesz, hiszen mirigyes állománya fokozatosan zsír- és kötőszövetre cserélődik.

Az elhízás is fenyeget?

Változókorban csökken az anyagcsere és a táplálékigény, ami lassan, alattomosan elhízáshoz vezethet, hiszen ugyanannyi tápanyagból a szervezet kevesebbet hasznosít. Évi egy kiló plusz zsír elsőre nem tűnik soknak, ám hosszú távon szabályos kigömbölyödéshez vezet. A dietetikusok szerint öt pluszkiló, amellyel nem lépjük túl normál testsúlyunkat, még akár hasznos is lehet: a zsírszövet ugyanis ösztrogént termel, így normalizálva a hormonháztartásunkat.

Normális, ha "kívánósak" vagyunk?

Az úgynevezett kívánósság nem csupán a várandósság idején jellemezheti a nőket, hanem a hormonműködés változása szerint máskor is, így különösen a klimaxot megelőző időszakban. A csokoládé kívánása egyébként összefügg a női ciklussal: a menstruáció előtti napokban a legerősebb. Érdekesség, hogy erre a szervezetünk akkor is "emlékszik", amikor már nem következik be a menstruáció! Ha nagyon erősen megkívánunk bizonyos ételeket, engedjünk a vágyainknak, de törekedjünk a mértékletességre! Jó, ha tudjuk, hogy az alkohol, a csokoládé, valamint a túl forró és a túl fűszeres ételek felerősíthetik a hőhullámokat.

Sokan hangulatingadozásra is panaszkodnak...

Ez nem csoda. A menopauzával járó fizikai tünetek sokszor önmagukban is elkeserítőek. Ráadásul a termékeny ciklus teljes megszűnéséről, tehát egy életszakasz lezárásáról van szó. Sokan depresszióban szenvednek, vagy félelemérzésre panaszkodnak. Igaz, a társadalom hozzáállása sem a legmegfelelőbb. A változókorban lévő nő gyakran leértékelődik, nem csupán a világ, hanem önmaga szemében is.

Hogyan kellene tehát gondolnunk a menopauzára?

Jó lenne, ha kerülnénk a klimax kifejezést, hiszen ez a görög eredetű szó a változás kritikus voltára utal. Nem törvényszerű, hogy a menopauza szenvedéssel jár! Talán helyesebb, ha a változás kora kifejezést használjuk. Egy középkorú nő mind szellemileg, mind fizikailag igen aktív lehet, arról nem is beszélve, hogy rengeteg tapasztalatot halmozott fel, akár a hivatására, akár saját magára vonatkozóan. Fókuszáljunk arra, hogy egy új fejezet kezdődik az életünkben, amelyben talán több időnk jut saját magunkra, mint korábban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend