Hirdetés
Felelősséggel a fogainkért

Felelősséggel a fogainkért

Úgy tűnik, manapság még mindig kerüljük a fogorvost: csak akkor fordulunk hozzá, ha már nagyon muszáj. Ekkor viszont nemigen ússzuk meg komolyabb beavatkozás nélkül - s éppen ettől féltünk! Pedig a fogászati betegségek többsége megelőzhető lenne rendszeres fogászati ellenőrzés révén! Megdöbbentő adat, hogy hazánk lakosságának csaknem száz százalékát érinti a két leggyakoribb fogászati probléma valamelyike: a fogágybetegség, illetve a fogszuvasodás.

Hirdetés
Hirdetés

Ha a fogazat egészségéről van szó, akkor először is az íny állapotával kell foglalkoznunk. Addig ugyanis a kifejezetten a fogakat érintő problémákkal sem lehetséges mit kezdenünk, amíg a páciens szájában nincsen "rend".

Ínybetegségek

A szájüregben naponta képződik lepedék, amelyben - különösen, ha hosszú idő telik el két fogmosás között - bakteriális telepek képződnek. Ez a foglepedék a fog és az íny találkozásánál és a fogközökben rakódik le, ami ellen az ínyszél gyulladással védekezik: ez a gingivitisz, azaz az ínygyulladás. Akut esetben az íny vérzik és fáj. Ez felhívja a figyelmet a problémára, és arra figyelmeztet, hogy minél előbb forduljunk fogorvoshoz. Ebben a stádiumban a gyulladás megszüntethető, a károsodás visszafordítható, ha a plakkot (lepedéket) a fogorvos a rendelőben eltávolítja, a páciens pedig különösen odafigyel az otthoni fogápolásra. Idővel a lerakódásból fogkő képződik, amely már nem távolítható el házilag.

Felelősséggel a fogainkért

Amennyiben azonban a gyulladás mélyebbre terjed, és a fogakat tartó szöveteket, illetve a csontot is eléri, akkor akár a fog tartószerkezete is tönkremehet. A fogágygyulladás (parodontitisz), a mélyebb szövetek krónikus pusztulása sajnos alattomosan, észrevétlenül zajlik, és mire észbe kapunk, már el is veszíthetjük egy-két fogunkat. Ekkor a folyamat már nem visszafordítható, legfeljebb megállítására és a további rosszabbodás megelőzésére van lehetőség.

Előzzük meg a fogágybetegségeket!

  • Ügyeljünk a fogazat egységére! Ha például egyik vagy másik fogunk valamilyen irányban dől, akkor felborul az egyensúly, és mind a csont, mind a csontágy tönkremehet. Ha szükséges, használjunk fogszabályozót!
  • Fogmosásnál fontos arra ügyelnünk, hogy ne csupán a fogazatot, hanem az ínyt is mossuk meg! A fog és az íny találkozásánál ne vízszintesen sikáló, hanem az íny felől végzett "söprögető" mozdulatot végezzünk!
  • A fogközök tisztítására kiválóan alkalmas a fogselyem.
  • Használhatunk szájvizeket is: ezek felpuhítják a plakkokat.
  • Félévente legalább egyszer menjünk el fogorvoshoz., hogy ellenőrizhesse fogaink állapotát, és szakszerű tisztítást végezhessen.
Fogszuvasodás

Hazánkban rengeteg embert érint a fogszuvasodás: már a kétéves gyermekek felének is van szuvas foga, a kamaszok fogazatának pedig a fele lyukas!

A fogszuvasodás (caries) a fogak keményszöveteinek roncsolódása, amely a felszín felől a fogbél felé halad. Mindez azért következik be, mert a fogak ásványianyag-tartalmának kioldását eredményező hatások túlsúlyba kerülnek a beépülést elősegítő tényezőkkel szemben. A fogzománc így fokozatosan veszíti ásványi anyagait, egyre jobban elvékonyodik, végül áttörik, lyukakat képezve ezzel. A szuvasodást elősegíti a lepedékképződés, a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása (a szénhidrát kitűnő táptalaj a baktériumok számára), a szájban megbújó ételmaradék, a gyakori étkezés (ez savas támadást jelent a fogzománc ellen) és a védő tényezők - például a fogzománcot erősítő fluorid - hiánya.

Önmagában a fogszuvasodás sem jár fájdalommal, sokáig tünetmentes marad. A fog érzékennyé válása már figyelmeztető jelzés, amivel érdemes fogorvoshoz fordulni!

Kezelés nélkül a szuvas rész a fogidegig is terjedhet, ami fájdalmas gyulladást okozhat.

A szuvas fogat ki kell tisztítani és be kell tömni. A fogorvos először helyi érzéstelenítésben fúrással eltávolítja a roncsolt fogszövetet, majd betömi a fogat. (Ma már számtalan különböző, korszerű tömőanyag áll rendelkezésre.) Ha a fájdalom ennek ellenére sem szűnik meg, akkor gyökérkezelés indokolt, ami tulajdonképpen a fogideg elpusztítását jelenti. Ha a fog töméssel már nem menthető meg és a gyökérkezelés sem jöhet szóba, valamint a fogromlás túlzott mértékű, nincs más hátra: a fogat ki kell húzni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend