Hirdetés
Felejtse el a tablettát! Jön a fogamzásgátló chip

Felejtse el a tablettát! Jön a fogamzásgátló chip

Az óvszer, spirál és tabletta hamarosan elavult módszernek számíthatnak, ha piacra dobják a minichipet, ami a bőr alá ültetve 16 éven keresztül gondoskodik a fogamzásgátlásról.

Hirdetés
Hirdetés

A Spiegel Online tudósítása szerint az Egyesült Államokban a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói egy olyan mikrochip kifejlesztésén dolgoznak, amely 16 éven keresztül megóvja a nőket a nem kívánt terhességtől. A kis eszköz kétszer két cm nagy lesz, és helyi érzéstelenítéssel lehet majd a bőr alá juttatni. A chipet távirányítással lehet működésbe hozni, illetve leállítani.

Felejtse el a tablettát! Jön a fogamzásgátló chip


Akárcsak a mostani tabletták, ez a chip is hormont (a progeszteron szintetikus formáját, progesztint) juttat majd a szervezetbe, hónapról hónapra pontosan annyit, amennyi szükséges, hogy megakadályozza az ovulációt. A programozott hormonleadásnak köszönhetően a chipnek kevesebb mellékhatása lesz, mint a hagyományos hormonális fogamzásgátlóknak – ezt remélik legalábbis a kutatók. Amennyiben használója mégis teherbe szeretne esni, a távkapcsolóval egyszerűen kikapcsolja a chipet.


Az új fejlesztést 2016-ban szeretnék embereken tesztelni, és ha minden az elvárások szerint alakul, 2018-ban már piacra is dobnák. A projektért a MicroChips nevezetű cég felelős, melyet Bill Gates alapítványa 3,4 millió euróval támogat – a chip ötlete állítólag magától Gatestől származik.


A fejlesztésben kétkedők arra figyelmeztetnek, hogy egy ilyen chip könnyen „hackelhetővé” is válhat, és illetéktelen személy is beavatkozhat a fogamzásgátlásba, kénye-kedve szerint ki-be kapcsolgathatja. Amíg a kutatók ezt a problémát meg nem oldják, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) biztosan nem ad zöld utat az eszköznek. Másik nagy veszélye lehet, hogy ha a chip megsérül, különösen nagy adag hormon kerül egyszerre a szervezetbe.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend