Hirdetés
Ezzel a vizsgálattal időben felfedezhető a méhnyakrák

Ezzel a vizsgálattal időben felfedezhető a méhnyakrák

Hőtérképes vérvizsgálattal kimutatható a méhnyakrák - derült ki egy amerikai kutatásból.

2014.01.10
Hirdetés
Hirdetés

A plazma termogram nevű eljárás a vérben lévő fehérjéket, köztük a daganat által létrehozott fehérjéket vizsgálja. A kis létszámú résztvevővel végzett kutatás eredményeiből az derült ki, hogy a teszttel kimutatható a méhnyakrák és a betegség stádiuma is - tudósított a BBC hírportálja a Plos One internetes tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányról.

Ezzel a vizsgálattal időben felfedezhető a méhnyakrák

A méhnyakrák jelenleg alkalmazott szűrése során a kenetmintában keresnek a normálistól eltérő sejteket és nagy kockázatot jelentő, rákkeltő vírusokat.

A Louiseville-i Egyetem kutatói a plazma termogram technológiával elemeztek vérmintákat. A vérben található fehérjék eltérően reagálnak a hőre, ez pedig a fehérjetartalom hőtérképén, vagyis termogramján mutatkozik meg.

Az eljárást a méhnyakrák különböző stádiumában lévő 67 páciensen és négy egészséges önkéntesen tesztelték, hogy megnézzék, kimutatja-e a különbségeket a daganatos és az egészséges emberek vére között.

Nichola Garbett, a kutatás vezetője elmondta: egy kényelmesebb, diszkrétebb, kisebb beavatkozással járó szűrővizsgálatról sikerült bebizonyítaniuk, hogy kimutatható vele a méhnyakrák, és a daganat stádiuma is megállapítható. Hozzátette: a teszt alapján eldönthető, a betegség kezelést vagy csak folyamatos figyelemmel kísérést igényel-e.

Emma Smith, a Brit Rákkutató Intézet munkatársa szerint az új eljárás javíthat a méhnyakrák szűrésén és kezelésén, ám a kutatás során igen kevés résztvevőt vizsgáltak, ezért egyelőre nem tudni, szélesebb körű használatnál mennyire bizonyulna pontosnak és megbízhatónak az eljárás, ehhez további vizsgálatokra lenne szükség.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend