Hirdetés
Őssejt átültetés - Mire képes?

Őssejt átültetés - Mire képes?

A jövőben már akár a Parkinson-kór, a cukorbetegség vagy az autizmus is gyógyítható lesz őssejt transzplantációval.

Hirdetés
Hirdetés

Október 6-án, vasárnap volt az első sikeres köldökzsinórvér eredetű őssejtkezelés 25. évfordulója. A tudomány kezdeti szkepticizmusa ellenére mára már több mint 80 különböző betegséget gyógyítanak a módszerrel.

Az első köldökzsinórvérből származó őssejtbeültetést egy igen ritka örökletes betegségben  szenvedő gyermeken végezték el Franciaországban. Bár az 1988-as beavatkozást a kutatók és klinikai szakértők is kétséggel fogadták, az évek során a köldökzsinór eredetű őssejttárolás és kezelés iránti érdeklődés jelentősen megnövekedett.

1992-ben, az első magán őssejtbank megjelenése után a sejt- és szövetlevétel, illetve ezek saját részre történő tárolása egyre közkedveltebbé vált a világon. A legfrissebb adatok szerint ma már egy millió köldökzsinórvér eredetű őssejt egységet tárolnak magán őssejtbankban az Egyesült Államokban, míg világviszonylatban ez a szám a 2,5 milliót is eléri.

Az őssejt transzplantáció jelenleg több mint 80 különböző betegség kezelésére alkalmazható, de az eredmények javítása és az új alkalmazási területek felkutatása érdekében számos klinikai kísérlet folyik. A legújabb statisztikai adatok szerint több mint 290 őssejttel kapcsolatos klinikai kísérletet  végeztek el a világon az életveszélyes hematológiai, onkológiai, és genetikai betegségek, a központi idegrendszeri rendellenességek területén, de számos más betegség gyógyítását is kutatják.  A világ neves kutatói biztató eredményeket értek el például a halláskárosodás, az 1. és 2. típusú cukorbetegség, az autizmus, az Alzheimer-kór gyógyításában, de kísérleteket végeznek a Parkinson-kór és a HIV fertőzés kezelhetőségére vonatkozóan is.

Őssejt átültetés - Mire képes?

„Az őssejt, a jelen és jövő orvostudományának értékes forrása, amelyet születésünkkel mindannyian magunkkal hozunk a világra. Mégis, ma Európában a köldökzsinórvér 99%-a nem kerül tárolásra.” - mondta Pance Miklós, a Cord Blood Center Magyarország területi vezetője.

A Cord Blood Center Csoport a saját köldökzsinórvér kezelés területén úttörő szerepet tölt be Közép-és Kelet-Európában, de a vállalat nevéhez köthető az egyik első saját őssejt egység felhasználása is Európában. 2004-ben egy veszélyes gyermekkori rákos megbetegedésben  szenvedő gyerek, Andrej elsőként részesülhetett a CBC laboratóriumában tárolt saját köldökzsinórvéréből származó őssejtkezelésben. A cégcsoport szakértői által feldolgozott és előkészített egységek közül azóta már 38 őssejt mintát használtak fel saját vagy hozzátartozó részére a világon.

A vállalat úgynevezett Segítő Kéz programján keresztül idén már két agyi bénulásban szenvedő ügyfelét – egy román kisfiút, Alexet és egy szlovák kislányt, Nellyt – támogatta, hogy saját őssejt egységeiket felhasználva az amerikai Duke University Kórházban, az őssejttel kapcsolatos klinikai kutatások elismert szakértői végezzék el a beavatkozást. Pance Miklós elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy azon kevés magán őssejtbankok közé tartozunk Európában, mely egy ilyen kimagasló egészségügyi központtal együttműködésben hozzájárulhat a regeneratív orvostudomány terén alkalmazható új, úttörő módszerek kidolgozásához.”

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend