Hirdetés
Ez vár ránk, ha nyugdíjas korba érünk

Ez vár ránk, ha nyugdíjas korba érünk

A magyar nyugdíjas korú nők 95%-a küzd valamilyen betegséggel, több mint fele pedig halmozottan szenved ezektől.

2013.12.11
Hirdetés
Hirdetés

Leggyakoribb problémájuk a magas vérnyomás és koleszterinszint, a reumatológiai megbetegedések, a szív- és érrendszeri, valamint a túlsúly okozta problémák. Orvoshoz közel háromnegyedük fordul tüneteivel; ennél is többen tartanak a felírt gyógyszerek mellékhatásaitól. Keleti orvoslást folytató szakemberhez negyedük fordul, körükben magas a gyógyhatású készítményeket, étrend-kiegészítőket, teakeverékeket, vitaminokat fogyasztók aránya – többek között ezekre az eredményekre világított rá a Dr. Chen Patika Nyugdíjas Expón folytatott kutatása.

Ez vár ránk, ha nyugdíjas korba érünk

A megkérdezett nyugdíjasok közül csupán minden huszadik mondhatja el magáról, hogy semmilyen betegségben nem szenved, döntő többségük (95%) egy-két komolyabb betegséggel küzd; legalább két különböző betegség tünetei pedig a megkérdezett nyugdíjas korú nők 54%-ánál jelentkeznek.

A túlsúly a 4. leggyakoribb betegség a nyugdíjas nők körében

A kapott válaszok alapján a legáltalánosabb egészségügyi problémák a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, mely a megkérdezett idős hölgyek közel felénél (42%) fordul elő; illetve a második leggyakoribb a mozgásszervi, reumatológiai betegségek (38%). Szív- és érrendszeri megbetegedésben majdnem egyharmaduk szenved, míg a hazánkban népegészségügyi problémát jelentő túlsúly a 4. leggyakoribb betegség körükben (24%). A leginkább eseti szinten előforduló problémát a daganatos és a pszichiátriai megbetegedések (3-3%) jelentik. Ennél gyakoribbak az emésztőrendszeri betegségek (15%), a hormon- és anyagcserezavarok (10%), a légzőszervi megbetegedések és a cukorbetegség (9-9%), illetve az idegrendszeri megbetegedések (7%).

Negyedük fordul keleti gyógyászatot folytató szakemberhez

Az adott betegség kezelésére a válaszadó nyugdíjas nők közel háromnegyede keres fel valamilyen orvost, negyedük fordul keleti gyógyászatot folytató szakemberhez, illetve 10% azok aránya, akik keleti és nyugati gyógymódot is igénybe vesznek gyógyulásuk érdekében. A válaszadók ötöde ugyanakkor semmilyen orvosi segítséget nem kér.
Döntő többségük tart a gyógyszerek esetleges mellékhatásaitól

Válaszaik alapján a nyugdíjas korú nők döntő többsége tart a gyógyszerek esetleges mellékhatásaitól. A megkérdezetteknél a mellékhatásoktól való félelem és az alternatív gyógymódok iránti igény között erős kapcsolat áll fenn, hiszen az idős nők jelentős hányada inkább gyógyhatású készítményeket fogyasztana a betegségek, illetve a tünetek kezelésére.

A teakeverékek, vitaminok, kivonatok, étrend-kiegészítők a legkedveltebbek

A Dr. Chen Patika kutatása szerint a nyugdíjas nők 58%-a iszik teát, teakeveréket, míg vitaminokat és ásványi anyagokat a válaszadók közel fele (45%), gyógyhatású készítményeket, étrend-kiegészítőket pedig a negyede fogyaszt rendszeresen. A válaszokból kiderül, a kor előrehaladtával nő a teák, illetve vitaminok rendszeres fogyasztásának valószínűsége. Keleti orvoslást folytató szakemberhez forduló páciensek körében magasabb a gyógyhatású készítményeket, étrend-kiegészítőket, teakeverékeket, vitaminokat fogyasztók aránya.

Forrás: Dr. Chen patika

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend