Hirdetés
Ez kell a kismamának! A születési rendellenességről

Ez kell a kismamának! A születési rendellenességről

Az utóbbi években a leendő szülők egyre tudatosabban készülnek a gyermekvállalásra, az újszülött egészségére pedig különösen odafigyelnek. A gyermeket várók a tapasztalatok szerint leginkább a fejlődési rendellenességektől tartanak. Joggal, mivel a fejlődési rendellenességek a betegségek sajátos csoportját képezik, melyben teljes gyógyulás nem igen érhető el.

Hirdetés
Hirdetés

A világon évente 7,9 millió baba jön világra veleszületett rendellenességgel, Magyarországon is 100-ból 4 kisbaba rendellenességgel születik. A rendellenességek egy része táplálkozási okokra vezethető vissza. A megfelelő terhességi időszakhoz szükséges vitaminok és ásványi anyagok elégtelen bevitele azonban nem csak a fejlődő országokra jellemző.

A vitaminok és ásványi anyagok két legfontosabb jellegzetessége, hogy fontos szerepet játszanak az életfolyamatok szabályozásában és a szervezetünk nem képes előállításukra. Hiányuk súlyos betegségeket okozhat. Az ún. magzatvédő-vitaminok megfelelő időben és megfelelő mennyiségben történő bevitelével az egyik génpár meghibásodása miatt felszabaduló és fejlődési rendellenességet okozó méreganyag (a homociszteint) közömbösíthető. A magzatvédő-vitaminok közül legfontosabb a folát-folsav (együttes nevük B11), de a B12, B2 és B6 vitamin védőhatása is igazolt.

A magyar lakosság vitamin és ásványi anyag bevitele sok tekintetben nem elégséges, ráadásul a terhesség alatt a vitamin és ásványi anyag igény megnő, jellemzően a korábbi másfélszeresére (de akár 185 százalékára is). A várandóság szempontjából kritikus elemek közül a B1, B2, B12 bevitel jellemzően megfelelő, az A vitamin bevitel csökken, viszont a folát bevitel kritikusan alacsony.

Ez kell a kismamának! A születési rendellenességről

A magzati fejlődés zavartalansága és bizonyos súlyos fejlődési rendellenességek kivédése érdekében a leendő édesanyáknak feltétlenül szükségük van az ún. magzatvédő vitaminokra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint a magzatvédő vitaminok az összes súlyos fejlődési rendellenesség minimum egynegyedének-egyharmadának a kivédésére képesek. A bevitelnek a táplálkozás lenne a legtermészetesebb és legegyszerűbb módja, de sajnos ennek megvalósíthatósága gyakran korlátozott. Egyes vitaminok még kielégítő étrend esetén is nehezen pótolhatók és egyetlen kismamától sem várható el például napi 15 tányér spenót elfogyasztása. Márpedig mint már említettük a magyar lakosság vitamin ellátottsága köztudottan alacsony. Egy vizsgálat megdöbbentő eredménye szerint a magyar várandósok 97%-a bizonyos vitaminból a javasolt mennyiség 70%-át sem fogyasztja el! Emiatt, a terhességi vitaminpótlás jelentőségét felismerve, a tudósok olyan vitaminkombinációt állítottak össze, ami segít felkészíteni a női szervezetet a terhességre.

Fontos tudni azonban, hogy az idegrendszeri fejlődési rendellenességek a terhesség 15-28. napján alakulhatnak ki, amikor még általában nem tudják a kismamák, hogy várandósok. Másfelől a terhességi vitaminpótlás során 4 hét kell a védelmet nyújtó folátszint eléréséhez. E két tény okán nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a megfelelő és hatékony védelem már a fogamzás előtt elkezdett vitaminszedést igényel.

A gyógyszeriparban bevett módon az egyes készítmények hatékonyságát nagyon komoly klinikai vizsgálatokkal tesztelik. Így a magzatvédő-vitaminok esetében is akad már egy olyan készítmény ahol a jótékony hatásokat minden kétséget kizáróan, klinikai vizsgálatban bizonyították. Ezt a világon egyedülálló hatékonysági vizsgálatot Magyarországon végezték 1985-1997 között, a vizsgálatok vezetője Prof. Dr. Czeizel Endre volt. A vizsgálat során egy „klasszikus” (ún. randomizált, kettősvak, placebo kontrollált) gyógyszervizsgálatot, és egy úgy nevezett esetkontrollált vizsgálatot is elvégeztek.

A több, mint 10 ezer nő részvételével készült vizsgálatok eredményei alapján, ha a szóban forgó készítményt a fogamzás előtt minimum egy hónappal kezdték el szedni, és a terhesség első három hónapjában folytatták, az agy- és koponyahiányok, valamint a nyitott-gerincek 92%-át ki lehetett védeni. Mindemellett a súlyos szív-érrendszeri és húgyúti fejlődési rendellenességek előfordulási aránya is jelentősen csökkent, valamint a koraterhességben sok kellemetlenséget okozó terhességi émelygés, hányinger és hányás előfordulása is.

Nem véletlen, hogy Hollandiában már 1991-ben elindították a fejlődési rendellenességek megelőzését szolgáló magzatvédő-vitamin programot, és jelenleg már a holland várandósok 70%-a él ezzel a lehetősséggel.

További fontos vitamin és ásványi anyag tények:

Folsav

 • Elsődleges a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében.
 • Aktív formája a metafolin.
 • Metiltetrahydrofolát-reduktáz enzim:
 • Az emberek 10%-ában hibás, nem működik
 • További 40% csak részlegesen képes átalakítani a folsavat aktív formává

Vas

 • Terhességben megnő a vasszükséglet.
 • Fontos a vashiányos vérszegénység megelőzése!
 • Elégtelen vasbevitel következményei:
 • Anyai vérszegénység
 • Magzati növekedésbeli visszamaradás

Jód

 • A terhesség alatt a magzat számára az anya pajzsmirigye szinte az egyetlen hormonforrás.
 • Terhesség alatt az anyai pajzsmirigy hormontermelése 50%-al megnő!
 • A jódhiány számos kóros elváltozást eredményezhet:
 • Csökkent termékenység
 • Vetélések
 • Növekvő szülés körüli halandóság
 • Mentális retardáció
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend