Hirdetés
Ez az apróság kell, és 100 évig élhetsz

Ez az apróság kell, és 100 évig élhetsz

Mi a közös a hosszú életű családok genetikai állományában? Meglepő dologra bukkant egy kutatás.

Hirdetés
Hirdetés

A hosszú élet titka régóta foglalkoztatja a kutatókat. Sokak szerint a százéves kor megérésben nagyobb szerepet kapnak a gének, míg mások az egészséges életmód fontosságát hangsúlyozzák.

Egy, az Aging Cell című szakmai folyóiratban nemrégiben megjelent vizsgálat során a Spanyol Nemzeti Rákkutató Intézet tudósa olyan génmutációra bukkant, amely magyarázatot adhat a hosszú életre.

Ritka génmutáció a hosszú élet titka?

Timothy Cash olyan családok génállományát vizsgálta, ahol legalább ketten megérték a százéves kort. Az elkészült géntérképet összehasonlították nyolcszáz olyan emberével, akik átlagos életkort értek meg. A különbség egyértelműen kirajzolódott: a hosszú életű emberek esetében kimutatták az úgynevezett apolipoprotein B gén ritka mutációját.

Ez az apróság kell, és 100 évig élhetsz

Ez a gén normál esetben egy olyan fehérjét termel, mely szerepet játszik a rossz - LDL - koleszterin előállításában. A mutáció hatására felgyorsul az LDL koleszterin elszállítása, így csökken a keringési rendszert érintő megbetegedések kialakulásának kockázata.

A további kutatások során arra keresnek választ, hogy a hosszú életet megért emberek koleszterinszintje alátámasztja-e ezt az eredményt.

Az életmódnak mekkora szerepe van?

Mindezek mellett nem szabad úgy érezned, hogy a genetika úgyis mindent meghatároz, és kevés esélyed van arra, hogy megérd a századik születésnapodat. A rákkockázat például a Brit Rákkutató Intézet statisztikája szerint 40%-ban rajtad múlik.

Az egészséges testsúly megőrzésével, az alkoholfogyasztás mérséklésével, a dohányzás abbahagyásával, elegendő pihenéssel töltött idővel és több testmozgás beiktatásával nagyobb az esélyed, hogy elkerüld a betegséget. A helyes étrend ugyancsak komoly jelentőséggel bír: kutatások szerint például 25%-kal csökkenthető a rákkockázat, ha több mint napi öt adag gyümölcsöt-zöldséget fogyasztasz.

Ugyanezek az életmódbeli tényezők a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját is minimalizálják. A jelenlegi szakmai becslések szerint a genetikai adottságok mindössze 30%-ban határozzák meg, hogy milyen hosszú életre számíthatsz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend