Étrenddel a magas vérnyomás ellen

Étrenddel a magas vérnyomás ellen

Vérnyomásértékeink alakításában táplálkozási szokásaink aktív szerepet vállalnak. Kutatások igazolják, hogy az Egyesült Államok Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézete által kifejlesztett DASH diéta követésével csökkenthető a magas vérnyomás, illetve megelőzhető a betegség kialakulása. Nézzük hogyan!

A magas vérnyomásról

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, amikor két vagy több, nyugalmi állapotban történt vérnyomásmérés átlaga eléri vagy meghaladja a 140/90 Hgmm értéket. Az elhanyagolt magas vérnyomás olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a szívinfarktus, a szélütés (stroke), a szívelégtelenség, a perifériás érbetegség (érszűkület), a veseelégtelenség, vagy a látásromlás. A szívinfarktusok körülbelül feléért a magas vérnyomás a felelős, a szélütések 72%-át okozza a hipertónia. Magas vérnyomásban Magyarországon több, mint 3 millió ember szenved.

Étrenddel a magas vérnyomás ellen

A DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diéta egészséges egyéneknél a szisztolés értéket átlagosan 6 Hgmm-rel, a diasztolés értéket 3 Hgmm-rel csökkenti. Magas vérnyomásban szenvedő betegek esetében a csökkenés várható mértéke szisztolés érték esetében 11 Hgmm, diasztolés érték esetében 6 Hgmm.

A DASH étrend gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékekben, hal- és baromfihúsban, magvakban és hüvelyesekben. Korlátozza az édességek, cukros ételek és italok, vörös húsok és hozzáadott zsírok fogyasztását, valamint a túlzott sóbevitelt. Szegény telített zsírokban, transzsírokban és koleszterinben, viszont gazdag tápanyagokban, amelyek a vérnyomásra csökkentő jelleggel hatnak, így például káliumban, magnéziumban, kalciumban, fehérjékben és rostokban. A vérnyomáscsökkentő hatásán túl, mindenki által fogyasztható, kiegyensúlyozott táplálkozásnak tartják.

A DASH diétához nincs szükség speciális élelmiszerekre és nem kell nehezen elkészíthető receptekkel bajlódnunk. Az étrend egyszerűen csak azt írja elő, hogy egy adott élelmiszercsoportból egy nap folyamán mennyit fogyasszunk el. A mennyiséget meghatározza a napi kalóriaszükségletünk, ami az életkor és a fizikai aktivitás függvénye. Ha a cél az aktuális testsúly megőrzése, akkor pont annyit kell ennünk, amennyi kalóriát a szervezetünk eléget. Ha fogyni szeretnénk, akkor kisebb kalóriabevitelt engedhetünk csak meg magunknak vagy többet kell mozognunk.

Közepesen aktív életmód mellett (rendszeres gyaloglás, könnyed mozgás) egy átlagos személynek, napi 2000 kcal/nap kalóriaigény mellett a következő étrendet kell követnie (eltérő kalóriaszükséglet esetén az adagokat arányosan csökkenteni vagy növelni kell).

Étrenddel a magas vérnyomás ellen

Csínján a sóval!

Mivel a túlzott sóbevitel vérnyomásemelő hatással jár, a DASH diéta a naponta fogyasztható sómennyiséget 2300mg nátriumra, azaz körülbelül egy teáskanál  sóra korlátozza, és ezt folyamatosan kell csökkenteni egészen 1500mg-ig. Az ételek fűszerezésénél bánjunk csínján a sóval, és kerüljük a magas sótartalmú élelmiszerek fogyasztását. A különböző konzervekben és készételekben, füstölt húsokban, chipsekben és sajtfélékben jelentős mennyiségű só található, figyeljük a címkéket és válasszuk a kisebb sótartalmú élelmiszereket, amelyek a napi nátriumbevitelünk kevesebb, mint 5 százalékát tartalmazzák.

Kezdjük fokozatosan

Érdemes lassan, több nap, vagy akár hét alatt áttérni az új étrendre, hagyjunk időt a szervezetünknek, hogy fokozatos szokhasson hozzá. Például kezdjünk el fogyasztani egyik nap az ebédünkhöz, másik nap a vacsoránkhoz zöldségeket, és desszertként együnk gyümölcsöket. Ugyanígy fokozatosan emeljük a zsírmentes, vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékeket étrendünkben. A diétára történő folyamatos átállással párhuzamosan orvosi látogatásunk alkalmával számoljunk be arról, hogy mibe vágtuk a fejszénket.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek