Hirdetés

Ép bőrrel...

Otthon is előfordulhatnak velünk kisebb-nagyobb balesetek, akár főzés vagy takarítás közben is. Dr. Torma Katalin bőrgyógyász segítségével összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Hirdetés
Hirdetés

Az égés az egyik leggyakoribb háztartási baleset. A felületes égés csak a felhámot, azaz a bőr felső rétegét érinti. Bőrpírral, duzzanattal, érzékenységgel jár. Néhány nap alatt heg nélkül gyógyul. A másodfokú égés a bőr irharétegét is érinti, hólyagosodással jár, gyógyulása sötétebb vagy világosabb folt hátrahagyásával történhet, és hegképződés is előfordulhat. A harmadfokú égés a hámot és az irhát is érinti, a járulékos szervekkel - a szőrtüszőkkel és a faggyúmirigyekkel - együtt. Mindig hegesedéssel gyógyul. A negyedfokú égés rendkívül súlyos: az izmokat, az inakat és akár a csontokat is érintheti.

Az égés kezelése

A legfontosabb dolog a hűtés. Ezt folyó hideg vízzel végezzük, legalább 15 percig, hogy a mély szöveti rétegekből is ki tudjuk vonni a hőt. Pár perc után ez fájdalommal járhat, de ne hagyjuk abba. Ezután tegyünk a sebre laza, steril fedőkötést, amely alatt a seb képes szellőzni. Néhány óra alatt kiderül, hogy képződnek-e hólyagok, vagy sem. Ha nem, alkalmazzunk hámosító kenőcsöt. Ennek fertőtlenítő hatása is van: megakadályozza, hogy a seben lévő kórokozók elszaporodjanak, miközben segíti a bőr regenerálódását.

Egyéni mérlegelés kérdése, hogy forduljunk-e orvoshoz. Ha a sérülés kisebb területet érint, és nem jár hólyagképződéssel, elég az otthoni sebkezelés. Ha az égés kis területet érint, de hólyagképződéssel jár, otthon alkalmazzunk fertőtlenítést és hámosító kezelést, de forduljunk bőrgyógyászhoz is. Ha azonban az eset már az égés bekövetkeztekor is nagy kiterjedésű, hívjunk mentőt. Ha pedig az égés gyermekkel történik, vagy esetleg az arcot, a nemi szerveket érinti, akkor azonnal forduljunk orvoshoz!

Horzsolás, szúrás, vágás

A horzsolás felületes bőrsérülés, amely nem jár folytonos hámhiánnyal. Fertőtlenítsük a sebet! Használjunk hámosító kenőcsöt! Kössük be a sebet!

A szúrás pontszerű, ám mélyre hatoló, akár vérzéssel is járó sérülés. Fertőtlenítsük a sebet! Néhány napig alkalmazzunk steril kötést!

A vágás hasonló, de nagyobb sebet okoz, mint a szúrás. Járjunk el ugyanúgy, mint a szúrás esetén! Ha a vágás kicsi, alkalmazzunk nyomókötést: szorítsunk erősen a sebre több gézlapot, és így kössük le! Ha nagyobb vágás esetén a vérzés nem áll el 10 percen belül, vagy ha az pulzáló, készítsünk egy igen erős nyomókötést, majd menjünk a sebészeti ügyeletre!

Mindhárom esetre igaz: földdel való szennyezettség esetén forduljunk orvoshoz, aki eldönti, hogy szükséges-e a tetanusz elleni oltás.


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend