Hirdetés
Egyterű irodában elégedetlenebbek a dolgozók

Egyterű irodában elégedetlenebbek a dolgozók

A manapság divatos egyterű irodák dolgozói kevésbé elégedettek azoknál, akiknek külön helyiség jut. A közös légtér nem segíti elő a csapatmunkát és a munkatársak közötti interakciót – derül ki egy friss kutatásból.

2013.09.20
Hirdetés
Hirdetés

Az ausztrál felmérés szerint – amely több száz épületben dolgozó emberek tízezreit vette górcső alá – a kétféle irodatípus dolgozói csupán egy hátrányban osztoznak: a hőmérsékletben. Az eredmények alapján ugyanis a munkavállalók több mint ötöde nincs kibékülve az ottani hőmérséklettel.

A Journal of Environmental Psychology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a legtöbb egyterű irodában dolgozó úgy véli, hogy a visszavonulási lehetőség hiánya és a zaj jobban hátráltat, mint amekkora előnnyel az élénkebb interakció szolgálhat.

„Eredményeink határozottan ellentmondanak annak a széles körben elterjedt nézetnek, miszerint az egyszerű kialakítás serkenti a kollégák közötti kommunikációt, így fejleszti a hatékonyságot, illetve a környezettel való elégedettséget” – áll az értekezésben.

A Sydney Egyetem kutatói több mint 40 000 munkavállalót kérdeztek meg, akik 303 épületben dolgoznak az Amerikai Egyesült Államokban, Finnországban, Ausztráliában és Kanadában.

Egyterű irodában elégedetlenebbek a dolgozók

„A zaj miatt kizökkenés és a visszavonulási lehetőség hiánya volt az elégedetlenség legfőbb oka. Az egyterű irodák dolgozói nem adtak kedvezőbb pontszámot a kollégáikkal való interakcióra, mint a saját helyiségben tevékenykedők” – olvasható a tanulmányban.

A szakértők rámutattak, hogy az egyterű irodában dolgozók több mint felében elégedetlenséget kelt a visszavonult beszélgetési lehetőség hiánya. A saját irodával rendelkezők elégedettebbek voltak a legelégedettebbek a környezetükkel, utánuk következtek a néhány fős osztott irodában lévők, végül pedig az egyterű helyiségben dolgozók. (Az elemzés során a fülkés kialakítás is egyterűnek számított).

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend