Hirdetés
Drámakirályok és királynők - Személyiségzavarok 2. rész

Drámakirályok és királynők - Személyiségzavarok 2. rész

Sorozatunk második részében azokkal a személyiségzavaros betegekkel foglalkozunk, akik csak akkor nyugszanak meg, ha odafigyelést tapasztalnak.

Hirdetés
Hirdetés

Sorozatunk első részében a furcsákkal és különcökkel ismerkedtünk meg.

Antiszociális személyiségzavar

„Pszichopátiás” személyiség: nem szeret, nem szorong, nem tanul a tapasztalataiból. Régen pszichopatának hívtuk a tartás nélküli, gátlástalan, felelőtlen embert.

Az egocentrizmus szélsőséges esete – csalás, bűnelkövetés, normaszegés. Az antiszociális ember a másik embert gátlástalanul kihasználja. Sármosan bizalmat, jóindulatot provokál, majd kíméletlenül felhasználja a másikat. Sem vallásos érzületet, sem elvi elkötelezettséget nem érez. Gyermekkori előjelek: csavargás, iskolakerülés, állatkínzás.

Drámakirályok és királynők - Személyiségzavarok 2. rész

A kapcsolattartás csődje: a másik ember érzéseit semmibe veszi. Impulzív aktivitás, alacsony frusztrációtűrés, nincs bűntudat. Szülőként sem képes megfelelően viselkedni.

Hisztrionikus személyiségzavar

A beteget a dramatizáció, az újdonság- és élménykeresés vezérli, szembeszökő az énközpontúság. Akkor érzik jól magukat, amikor pezseg az élet, kedvelik a társaságot, unják az egyedüllétet. A társasági életben élénken részt vesznek, sőt a figyelem középpontjába akarnak kerülni teátrális viselkedésükkel, megjelenésükkel, tetszeni vágyásuk óriási.

A normál nő személyiségében előforduló hisztériás vonások előnyösek a társadalmi elvárások szempontjából, színes, figyelmet felkeltő, érzelmeket mutató figuraként kedvelik a nőket.

Hangsúlyozottabb formában mindezt korántsem viseli jól a társas környezet.

A beteg dührohamaival, öngyilkossági kísérleteivel „zsarolja” környezetét. Saját magát is becsapja, kóros hazudozónak tarthatják („éretlen karakter”). Szexuálisan provokatív, de frigid – flörtöl, de képtelen mélyebb érzésekre.

Kialakulását a 3-5 éves korra teszik, amelyben a gyerek kapcsolata az ellenkező nemű szülővel erotizált, biztatott.
Kezelésében az egyéni pszichoterápia, a legsikeresebb megközelítés.

Borderline személyiségzavar

Legjellemzőbb a labilis énkép, a gyorsan változó hangulatok, szélsőségesség. A beteg gyakran él át mély depressziót, szorongást, érzelmi világuk tele van konfliktusokkal, dühkitörésekre, durva viselkedésre is hajlamosak. Impulzivitásuk átcsaphat önsértő magatartásba. Gyakran vágynak másokkal való azonosulásra, de társas viselkedésük ellentmondásos volta miatt sokszor nem találnak viszonzásra. Rettegnek a magukra maradástól, gyakran folyamodnak manipulatív cselekedetekhez.

Drámakirályok és királynők - Személyiségzavarok 2. rész

Nőknél sokszor társul hangulati probléma, férfiaknál inkább az antiszociális viselkedés. A kor előrehaladtával a probléma rendeződhet, főként jó intelligencia, és nem túl súlyos tünetek esetén. Kialakulásában a kora gyermekkori szülői „el nem fogadás” játszik szerepet, az elégtelen szülői viselkedés. Előfordulhat kora gyermekkori szexuális kihasználás, szülői erőszak. Környezeti szempontként említik a gyakori társadalmi változások hatását, a szorongásérzés felerősödését.

Kezelésében a hosszú távú pszichoterápia lehet hatásos, a terapeutának nehéz dolga van betegével.

Nárcisztikus személyiségzavar

A nárcisztikus ember hódítani akar, a másik ember csodálatát kivívni. Bensőséges, mély emberi kapcsolatra nem vágyik, a kapcsolat megtartása nem fontos. Sokszor irigynek érezzük, mindent magának akar megszerezni. Kitartó, céltudatos munkával a társadalom vezetőivé küzdik fel magukat, ezáltal a politika, a művészet, a sport, a tudomány élvonalába kerülnek.

Énközpontúsága miatt képtelen a másik ember érzéseit észrevenni, beépíteni. Kapcsolatai felszínesek, egyirányúak, saját céljai szerint használja őket.

A beteg saját jelentőségét eltúlozza, nagyon sikeresnek képzeli magát, erről fantáziál. Enyhe kritikára is erős indulattal reagál. Kerüli a helyzeteket, ahol kudarc érheti, sikertelensége miatt depresszívvé válhat.

Forrás: Egészségkalauz
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend