Cukormázas fánk
Ha saját készítésű édességre vágyunk, az egyik legegyszerűbb a fánk sütése. Díszíthetjük kedvünk szerint, ráadásul most van a szezonja.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt - 20 dkg cukor - 1,5 dl tej - 2 tojás - 5 dkg vaj - fél csomag sütőpor - 1 kiskanál szódabikarbóna - csipet só - olaj a sütéshez
A díszítéshez:
- 10 dkg porcukor - 2 evőkanál langyos víz - pár csepp ételfesték - szórócukor
A tészta hozzávalóit összekeverjük, simára dagasztjuk (robotgéppel is dolgozhatunk), majd letakarva 1 órát pihentetjük. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, egy nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd kiszúrjuk a közepüket egy kisebb szaggatóval, így kapunk korongokat. Közepesen forró olajban kisütjük, majd papírtörlőn lecsepegtetjük. A mázhoz összekeverjük a porcukrot a vízzel és az ételfestékkel, majd a kihűlt fánkok tetejére csurgatjuk. Megszórjuk díszítő cukorkával.