Hirdetés
Cukorbetegek vészhelyzetben

Cukorbetegek vészhelyzetben

Még jól beállított vércukorszint mellett is előfordulhatnak hirtelen anyagcsere-kilengések. Mint dr. Blatniczky László mondja, ezek életveszélyesek is lehetnek, ám kellő figyelemmel kontrollálhatók. Szakértőnk a Szent János Kórház Budai Gyermekkórház telephelyének endokrinológus, diabetológus osztályvezető főorvosa.

Hirdetés
Hirdetés

Az inzulinhiányos, elsősorban a gyermekeket és az ifjakat érintő betegséget ma 1-es típusú cukorbetegségnek nevezzük. A háttérben genetikai hajlam áll, amelyhez különféle környezeti tényezők – például vírusfertőzés vagy szabadgyökök – járulnak. Tulajdonképpen egy autoimmun megbetegedésről van szó: a szervezet idegennek érzékeli a saját inzulintermelő sejtjeit, és egy speciális védekezési vonalat indít el ellenük. Az inzulintermelő sejtek elpusztulnak, ezért nem termelődik a szervezetben elegendő inzulin. A kezelés célja a megfelelő inzulinpótlás.

A 2-es típus a betegség általában felnőtt- vagy idősebb korban alakul ki, melegágya az elhízás. Inzulinrezisztenica jellemzi: a szervezet termel ugyan inzulint, de a megfelelő sejtek elveszítik az érzékenységüket az inzulinra, így az nem fejti ki a hatását. Később az inzulintermelő sejtek „elfáradnak”, és már nem termelnek elegendő mennyiséget a megfelelő ritmusban. Amíg van saját inzulintermelés, nagyon sokat segíthet az életmódváltás: a fogyás (túlsúly esetén), a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás. Lehetőség van gyógyszeres kezelésre is, amely a megfelelő sejtek inzulinérzékenységét hivatott helyreállítani. Amikor azonban már lecsökkent vagy leállt a saját inzulintermelés, akkor kívülről kell pótolni ezt a hormont.

Túl alacsony vércukorszint

A normális, éhgyomorra mért vércukorszint 3,3 és 6 mmol/liter között van. Ha a vércukorszint ez alá süllyed, az azt jelenti, hogy a vérben nincs elegendő cukor, így az nem jut el a sejtekhez. Mivel az agy kizárólagos tápanyagforrása a cukor, ilyenkor az idegsejtek nem kapnak elegendő energiát. A szervezet vészjeleket küld, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy sürgősen cukorhoz kell jutnia.

Az 1-es típusú cukorbetegnél akkor fordulhat elő hipoglikémia, ha valami miatt túl sok a szervezetében az inzulin. Például ha beadta magának a szokásos mennyiségű inzulint, de nem evett eleget, vagy intenzív testmozgást végzett, amely mellett a szokásos inzulinmennyiség soknak bizonyult. Az alkohol szintén vércukorszint-eséshez vezethet a cukorbetegeknél!

Mint szakértőnk mondja, még a legjobban beállított vércukorszint mellett is 2-3 évente előfordul a hipoglikémia. Ha nem, az arra figyelmeztet, hogy a beteg tartósan magas vércukorszinttel él!

A hipoglikémia tünetei

•    Éhségérzet

•    Szédülés

•    Látászavar

•    Izomgyengeség

•    Izomremegés

•    Koordinációs zavar

•    Szívdobogás

•    Izzadás

•    Remegés

•    Sápadtság

•    Vérnyomás-emelkedés

•    Hideg verítékezés

•    Súlyos esetben: eszméletvesztés

Teendők hipoglikémia esetén

Bár a tünetek nem igazán specifikusak, jó esetben a betegek megérzik a hipoglikémiát, és gyorsan bekaphatnak egy kis szőlőcukrot, ihatnak egy pohár rostos, cukros üdítőt. Érdemes vércukorszint-mérést végezni, hogy igazolódjon a gyanú. Jó, ha valamilyen lassúbb felszívódású szénhidrátot tartalmazó falatot is esznek, például egy müzliszeletet: így elkerülhetik, hogy hamarosan ismét hipoglikémia lépjen fel. Negyedóra elteltével tanácsos újra ellenőrizni a vércukorszintet.

Ha a beteg elájul

A cukorbetegeknek mindig magukkal kell hordaniuk a sürgősségi glukagon injekciós szettet. Érdemes egy kártyát is készíteniük, amely informál a betegség tényéről és arról, hogy hol találjuk az injekciót. Ha a beteg elveszíti az eszméletét, a szintetikusan előállított glukagont be kell adni neki, lehetőleg az izomba, de az sem baj, ha érbe. Amint kezd feltisztulni a tudata, adjunk neki inni. Ne engedjük haza, mentőt kell hívni hozzá, hogy megnyugtatóan stabilizálják az állapotát.

A 2-es típusú cukorbetegeknél ritkább az inzulinkezelés következtében előforduló hipoglikémia. Fontos tudni, hogy ha egy bizonyos típusú vércukorszint-csökkentő gyógyszer okozta a hipoglikémiát, akkor tilos glukagont adni a betegnek, csak a szőlőcukor segíthet.

Túl magas vércukorszint

Inzulinhiány következik be, ha például a cukorbeteg nem adta be magának az inzulint, vagy nem tartotta be az előírt diétát (tipikusan nagy mennyiségű, zsíros étel elfogyasztása után). Ilyenkor a glükóz az érpályákban marad, tehát magas lesz a vércukorszint, miközben a sejtek nem jutnak hozzá a cukorhoz. Ez a hiperglikémia.

Cukorbetegek vészhelyzetben

Cukor hiányában a szervezetünk a zsírraktárakból próbál energiát nyerni. Ez a májban felszabaduló anyagcsere-termékek, zsírsavak és ketontestek felszaporodását eredményezi, amelyek nem tudnak bekapcsolódni az anyagcsere-folyamatokba, így felhalmozódnak a szervezetben. Ez a ketoacidózis, amelynek jellemző tünete az úgynevezett acetonos lehelet, hiszen az aceton is a ketonok közé tartozik.

A ketontestek felszaporodása savas irányban tolja el a vér kémhatását. A hányás miatt a szervezet sok folyadékot és sót veszít, így fennáll a kiszáradás veszélye. A szervezet egy ideig próbálja ellensúlyozni ezeket a hatásokat, de egy idő után összeomlik az anyagcsere. A kezeletlen ketoacidózis életveszélyes állapot!

Teendők ketoacidózis esetén

A ketoacidózis nem hirtelen alakul ki, hanem órák, napok alatt. A gyakorlott, megfelelően képzett cukorbeteg tudja, hogy minél hamarabb és minél hatékonyabban be kell avatkozni.

Cukorbetegek vészhelyzetben

A kezdeti jelek észlelésekor érdemes cukros ételt vagy italt fogyasztani, ügyelni kell a pontos inzulinadagolásra és kerülni kell a zsíros ételek fogyasztását. Ha a beteg többször hányt, akkor már nehéz otthon helyreállítani a folyadék- és a sóháztartást: inkább vigyük kórházba a beteget!

A ketoacidózis tünetei

•    Gyakori vizelés

•    Állandó szomjúság

•    Száraz, lepedékes nyelv

•    Könnyen ráncolódó bőr

•    Gyengeség

•    Alacsony vérnyomás

•    Szapora pulzus

•    Hányás

•    Mély be- és kilégzés

•    Acetonos lehelet


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend