Hirdetés
Csokitojás házilag

Csokitojás házilag

Házilag is lehet csokitojást készíteni. Ajándéknak is remek, de kínálhatod desszertként is, és nem csak a locsolóknak!

Hirdetés
Hirdetés

Kókuszos-fehér csokis tojás

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

  • 1.5 dl tejszín
  • 25 dkg fehér csoki
  • 1 evőkanál frissen reszelt citrom/lime héj
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • esetleg egy lime kifacsart leve
  • 1 kávéskanál vaníliaesszencia

A csokit gőz felett olvaszd fel (Vigyázz, a felső edény alja ne lógjon bele a forró vízbe!), hagyd langyosra hűlni! A tejszínt óvatosan, állandó kevergetés mellett forrald fel, tedd bele a vaníliaesszenciát! Amikor mindkét komponens langyosra hűlt, szépen, fokozatosan keverd őket össze, amíg sima krémet nem kapsz (1-2 perc)!

Ne ijedj meg: az első kanál tejszín és a csoki találkozása mindig heves, ,,összeugrós%u201D kémiai reakciót vált ki, de ahogy egyre több tejszín kerül a masszába, visszanyeri lágyságát! Keverd bele a krémbe a citrom/lime héját, és a kókuszreszelék felét!

Csokitojás házilag

Kiskanállal mérj ki kupacokat egy sütőpapírral letakart tálcára, majd hűtőben hűtsd le! Kell neki egy fél óra, hogy gyúrható állagúra dermedjen. Ekkor formázz kis tojásokat a kupacokból, és forgasd bele a maradék kókuszreszelékbe! Tedd hűtőbe!

Zserbó-tojás

Hozzávalók:

  • 15 dkg aszalt sárgabarack
  • 15 dkg darált dió
  • 2 evőkanál narancslikőr vagy konyak/rum, de ha gyerekeknek is szánod, akkor inkább 1 kávéskanál esszencia
  • 1 evőkanál víz
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál baracklekvár
  • a csokibevonathoz 10 dkg csokoládé és 6 dkg vaj keveréke

A barackokat áztasd be langyos vízbe! Amikor már jó puha, botmixerrel daráld le teljesen pépesre! A diót is daráld le, és keverd el a porcukorral meg a barackpéppel, és annyi lekvárral, hogy jól formálható masszát kapj! A masszából formázz kicsi tojásokat, és tedd a hűtőbe dermedni őket! Amikor már jól összeálltak, tűzz beléjük fogpiszkálókat, és mártsd bele a gőz felett, vajjal felolvasztott étcsokoládéba!

Narancsos csokitojás

Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl habtejszín
  • 2 nagy narancs lereszelt héja
  • kakaópor (cukor nélkül), vagy piros/tarka dekorcukor

A csokoládét olvaszd fel gőz felett, közben a vajat és a tejszínt külön-külön verd habosra! Keverd össze a csokit, a vajat és a tejszínt, reszeld bele a narancsok héját is! Fóliával kibélelt lapos tálra halmozd rá a masszát, szépen lapogasd el, hogy kb. 2 centi vastag csokilapot kapj! Így tedd a hűtőbe, és hagyd ott, amíg meg nem dermed! Kockázd fel, és nedves kézzel formálj belőle tojásokat! Hempergesd őket cukrozatlan kakaóporba, vagy piros/tarka dekorcukorba!

TIPP

A kész desszerteket csavarhatod színes fóliába, de a maguk természetes mivoltában is dekoratívak. Hogy a gyerekek előtt láthatatlan maradjon a tojáskupac, tedd zárt, nem átlátszó dobozba! Hűtőben 2-3 hetet simán kibír húsvét előtt!

Forrás:napidoktor.hu/elixironline

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend