Csirkeleves rizstejszínnel refluxosoknak - Egészségséf
A reflux-diéta eléggé megkeseríthet az ember életét, de csak addig, amíg meg nem tanulja, hogy a rendelkezésre álló alapanyagokból, hogyan tud ízletes ételeket varázsolni. Általában alapszabály – az egyénre szabott diéta a leghatékonyabb, amit a dietetikus állít össze – a fűszerek, zsíros húsok, tejtermékek kerülése, som zöldség fogyasztása, lúg- sav bázis egyensúlyban tartása. A fenti recept olyan, ami egyszerű, finom, de az alapelveknek megfelel.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók:
- 1 db közepes fehérrépa kockákra vágva
- 2 közepes sárgarépa kockákra vágva
- ½ filézett csirkemell kockákra vágva
- 2 dl húsleves alap lé- 2-3 zellerlevél
- 2 dl rizs- vagy zabtejszín
- 1-2 evőkanál olíva olaj
Az apróra vágott húst az olajon fehérre pirítjuk, majd hozzáadjuk sárgarépát, fehérrépát, felöntjük az alap lével, kicsit sózzuk és közepes lángon puhára pároljuk. Amikor ez megvan, kivesszük a zellerleveleket és hozzáadjuk a tejszínt. Összeforraljuk, majd levesszük a tűzről.
Tipp! Ha kicsit tartalmasabbá szeretnénk tenni az ételt, nyugodtan pirítsunk hozzá rozskenyér kockákat és azzal tálaljuk.
Jó tudni! A fűszereket és az erős ételízesítőket (paprika, majoranna, borsa, torma, mustár) kerülni kell, érdemes friss petrezselyemmel, zellerrel fűszerezni, kis cserepes „fűszerkertet” készíteni. Rizs- és zabtej szinte már minden közértben kapható.
A REFLUXDIÉTÁRÓL MINDENT MEGTUDHAT A PATIKA TÜKÖR MÁRCIUSI SZÁMÁBÓL
Tápérték (100 g)
|
Csirkemell |
Sárgarépa |
Fehérrépa |
Olíva olaj |
Energia |
114 kcal |
41 kcal |
75 kcal |
902 kcal |
Fehérje |
21,2 g |
0,9 g |
1,2 g |
0 g |
Zsír |
2,6 g |
0,2 g |
0,3 g |
100 g |
Szénhidrát |
0 g |
9,5 g |
17,9 g |
0 g |