Csirke fehérboros mártásban - Egészségséfünk receptje
Vendégség után szinte mindig maradt 1-2 pohár bor. Ezt nem szoktuk általában meginni, csak áll a hűtőben tároltuk. Mivel sajnáltam kidobni, inkább kerestem olyan receptet, amihez fehérbor kellett, majd a saját ötleteimmel kiegészítve elkészítettem.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók:
- 4-6 db filétett felezett csirkemell
- 3 evőkanál vaj
- 1 pohár fehérbor
- liszt
- főzőtejszín
- ½ vöröshagyma aprítva
- só, bors
A vajat kicsit megolvasztjuk és minden oldalról megkenjük vele a csirkemellet. Sózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk, minden oldalról fehérre sütjük, és előmelegített sütőben 170 fokon ugyanabban az edényben kb. 45 percig sütjük.
Majd kivesszük a húst, az edényben a fehérborral a zsiradékot feloldjuk. Hozzáadunk kb. 1 evőkanálnyi lisztet, simára keverjük, és felöntjük a főzőtejszínnel. Ha túl sűrű, akkor tejjel hígíthatjuk. Tálaláskor a húsra öntjük.
Tipp! Bármilyen hússal elkészíthető. A mártást még ízesíthetjük bazsalikommal, vagy medvehagymával, vagy színes frissen őrölt borssal.
Jó tudni! Ma már sok helyen lehet kapni olyan edényeket, ami a főzőlapon és a sütőben is használható. Ezek általában kicsit nehezebbek, mint egy teflon edény, drágábbak is, de megéri beruházni, mert edényt, és időt spórolhatunk.
Tápérték (100 g)
|
Csirkemell |
Főzőtejszín |
Liszt |
Vaj |
Energia |
114 kcal |
120 kcal |
370 kcal |
746 kcal |
Fehérje |
21,2 g |
3,2 g |
12,3 g |
0,4 g |
Zsír |
2,6 g |
10 g |
1,3 g |
80 g |
Szénhidrát |
0 g |
4,3 g |
76,3 g |
0,5 g |