Csicsókakrémleves - Egészségséfünk receptje
A csicsóka az egyik legegészségesebb zöldségünk. Általában olyan ételeket készíthetünk belőle, mint amit a burgonyából, levet, chipset, pürét, salátát, stb. Manapság igen divatosak a krémlevesek, ezt a csicsókából is elkészíthetjük, és ha van kedvünk hozzá, csicsóka chipset adhatunk hozzá.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók:
- kb. ½ kg csicsóka
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál vaj
- 3 dl húsleves
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors, szerecsendió
A csicsókát meghámozzuk és kockákra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, a vajon megdinszteljük, majd rádobjuk a kockázott csicsókát. Megforgatjuk, majd felöntjük a húslevessel. Sózzuk, borsozzuk, őrölt szerecsendiót adunk hozzá, és lefedve puhára főzzük. Levesszük a tűzről és összeturmixszoljuk. Majd visszatéve hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk.
Tipp! Adhatunk hozzá zúzott fokhagymát is. Tálalhatjuk cipóban is, ilyenkor megszórhatjuk a tetejét reszelt sajttal. Egyébként illik hozzá a pirított bacon, a parmezán vagy csicsóka chips is. Húsleves helyett használhatunk erőleves kockából készített alaplevet is.
Jó tudni! Magas az ásványi anyag tartalma, ezért nagy szerepe van a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Mivel a szervezetnek a feldolgozásához nem kell inzulint termelnie, ezért a cukorbetegek egyik legfontosabb étele.
Még több ínycsiklandó recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g):
|
Csicsóka |
Főzőtejszín 10 %-os |
Vaj |
Energia |
73 kcal |
120 kcal |
746 kcal |
Fehérje |
2 g |
3,2 g |
0,4 g |
Zsír |
0 g |
10 g |
80 g |
Szénhidrát |
17,4 g |
4,3 g |
0,5 g |